LISTA oltenilor pe care ordonanțele îi scapă de pedepse

2554

Fostul edil al Slatinei și ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, fostul președinte de CJ Olt și actual senator de Olt Paul Stănescu, fostul parlamentar de Olt Dan Șova, fostul edil și manager public al Slatinei Minel Prina, fosta viceprimăriță și actual director marketing CSM Slatina- Mihaela Stana, actualul primar al orașului Drăgănești- Pantelie Rotaru și mulți alții scapă de pedepse, după ce Guvernul Grindeanu a adoptat la ceas de seară proiectul de lege privind grațierea și, prin ordonanță de urgență, modificările Codului penal și Codul de procedură penală.

Orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită, în cauzele trimise la instanță procesul penal încetează, iar cauzele aflate în lucru la DNA se vor clasa. În plus, de aceste modificări vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Se vor grația în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată. Totodată, vor scăpa de pedepse și persoane care au primit condamnări cu suspendare. Astfel, cum abuzul în serviciu nu va mai fi sancționat penal decât dacă prejudiciul depășește 200.000 de lei, mulți edili sau foști edili vor scăpa de pedepse
Și Oltul va avea eliberații lui de sub jugul justiției odată cu noile măsuri stabilite de guvern, cei mai mulți acuzați pentru trafic de influență:
1. Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost ministru al Finanțelor (acuzat de corupție, luare de mită, trafic de influență)
2. Paul Stănescu, fost președinte al Consiliului Județean Olt, actual senator de Olt (dosarul Referendumului și Bani pentru fotbal)
3. Dan Șova, fost parlamentar de Olt (dosarul Turceni- Rovinari)
4. Minel Prina, fost primar al Slatinei și administrator public al primăriei (corupție alături de Darius Vâlcov și abuz în serviciu în formă continuată)
5. Mihaela Stana, fost primar interimat, viceprimar al Slatinei, actual director marketing CSM Slatina (în dosarul cu Prina- abuz în serviciu)
6. Pantelie Rotaru, primarul orașului Drăgănești Olt (cercetat penal, sub control judiciar, pentru abuz în serviciu, după ce a reparat pe banii Primăriei, o mașina care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia lui)
7. Dumitru Corbeanu, fostul primar al comunei Iancu Jianu (abuz în serviciu și prejudicierea bugetului local cu aproape 90.000 de lei)
8. Gheorghe Perieţeanu, fost primar al comunei Icoana (abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi coruperea alegătorilor cu mici şi bere).
9. Cezar Filip, primarul ales și cu mandat încetat al comunei Osica de Sus (condamnat definitiv pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals)
10. Nicolae Amzu, fost primar al comunei Osica de Jos (fost condamnat cu suspendare la doi ani şi patru luni de închisoare, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie)
11. Ion Murguleţ, fost primar al comunei Cungrea (abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia)
12. Gheorghe Beciu, fost primar al comunei Deveselu (trimis în judecată de procurorii olteni pentru abuz în serviciu, faptă asimilată infracţiunilor de corupţie)
…. Iar lista continuă…
Nu vor scăpa fostul edil al orașului Scornicești, Ioan Nedelea, și nici cel al comunei Izvoarele, Florian Constantin, prejudiciile estimate în cazul dosarelor lor depășind 200.000 de lei.

La nivel național, printre numele sonore ce scapă de pedepse se află:
Ion Iliescu
Victor Ponta
Adrian Năstase
Sebastian Ghiță
Viorel Hrebenciuc
Ilie Sârbu
Dan Ioan Popescu
Liviu Dragnea
Ecaterina Andronescu
Corneliu Iacubov
Mihai Tănăsescu
Eugen Bejinariu
Mădălin Voicu
Nicolae Păun
Nicolae Bădălău
Robert Negoiță
Olguța Vasilescu
Cristian Rizea
Tudor Pendiuc
Cătălin Rădulescu
Constatin Nicolescu
Radu Mazăre
Nicușor Constantinescu
Gabriel Mutu
Bunea Stancu
Marian Vanghelie
Gheorghe Nichita
Adrian Severin
Mircea Cosma
Vlad Cosma
Andreea Cosma
Ovidiu Marius Isăilă
Cătălin Voicu
Adrian Duicu
Constatin Popescu
Serban Mihăilescu
Dan Nica