Fost primar, a doua oară prins de Agenţia de Integritate

209

Fostul primar al comunei Vâlcele a fost găsit, pentru a doua oară, în incompatibilitate de către ANI.

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă şi indicii privind existența conflictului de interese de natură penală în cazul a 12 foști și actuali aleși locali. Printre aceştia se numără şi Ion Birin, actual consilier local și fost primar al comunei oltene Vâlcele. În cazul fostului edil s+a constatat conflict de interes administrativ.
Potrivit ANI, Birin, „În exercitarea mandatului de primar, a semnat un Acord de parteneriat și o Convenție, producând un folos patrimonial pentru sine în cuantum de 108.732 Lei, respectiv un folos patrimonial pentru nora sa în cuantum de 11.055 Lei.”
Alesul local poate contesta decizia ANI.
Aceasta nu este prima stare de incompatibilitate stabilită de către ANI pentru Ion Birin. Agenţia a mai stabilit că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 27 ianuarie 2010 – 24 iunie 2012, întrucât a deținut simultan funcția de primar și pe cea de manager de proiect în cadrul Proiectului „De la Subzistență la sustenabilitate – Durabil”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și a realizat astfel un venit în cuantum de 108.732 lei.

Ion Birin are trei mandate de primar, provizoratul post-decembrist, plus patru ani de viceprimar.