„Inspectorul pădurii“ va vedea prin satelit cine și unde taie copaci

452

Pe harta cu zonele de risc pentru tăierile ilegale, Oltul este încadrat la cod roșu, experții de la Ministerul Mediului stabilind că în județul nostru există un risc ridicat de defrișări neautorizate. De la anul, „inspectorul pădurii“ va da de știre organelor abilitate ori de câte ori un topor sau drujbă se va apropia de vreun copac. Nici nu va intra bine hoțul de lemne în pădure, că satelitul va și da alerta.

În premieră în România, tăierile ilegale vor fi depistate prin intermediul unui nou sistem care operează imagini prin satelit. Autorităţile, dar şi cetăţenii vor putea vedea în timp real când se taie, cine taie, unde taie şi cu avizul cui taie masa lemnoasă. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat vineri portalul exploatărilor legale şi a transporturilor de masă lemnoasă. Portalul operează, în premieră, imagini satelitare şi le suprapune în timp real pe hărţi electronice, putându-se astfel depista inclusiv posibilele tăieri ilegale de pădure.

“Sistemul este un portal web, disponibil la adresa inspectorulpadurii.ro. Prin noua aplicaţie, orice tăiere ilegală va genera o alertă către organele abilitate. Sistemul este deja creat, iar în perioada următoare se vor încărca datele în acesta. Datele vor fi încărcate manual. Cred că, în prima parte a anului 2017, vom avea toate datele introduse în sistem. După părerea mea, cel târziu până mai — iunie 2017, această hartă trebuie să fie completă”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Statisticile indică faptul că anual, aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar din pădurile României în urma tăierilor ilegale. Sistemul prin satelit a costat 30.000 de euro şi a fost realizat de firma Indaco.

Cod roșu de defrișări

Pe harta cu zonele de risc pentru tăierile ilegale de păduri, Oltul este printre județele fruntașe. Dintre 27 de judeţe încadrate în zona de risc, 21 sunt în zona de cod roşu, care semnalează cel mai mare pericol, iar Oltul se află printre ele. Experţii de la Ministerul Mediului, împreună cu cei de la World Wide Fund for Nature, au stabilit că în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş există cel mai mare risc de defrişări neautorizate.

Noul sistem lansat la finele săptămânii trecute ce va monitoriza tot ce mișcă și prin pădurile Oltului va fi unul util, în situația în care în prezent aproximativ 10.000 de hectare de pădure de pe raza județului este descoperită hoților, nefiind păzită. Este vorba de pădurile private, în special suprafețe mici deținute de către un proprietar, pentru paza căruia deținătorul de pădure nu-și permite sau nu-și bate capul să încheie contract cu direcția silvică sau să angajeze servicii specializate.

Direcția Silvică Olt administrează în prezent o suprafață de 30.871 ha proprietate publică a statului, prin șase ocoale silvice (Balș, Caracal, Corabia, Drăgănești, Slatina și Vulturești), 21 districte și 119 cantoane. Direcția Silvică Olt mai are în administrare, care include, bineînțeles, și paza, 12.000 de hectare proprietate privată. Costurile pentru paza unui hectar de pădure se ridică la 100 de lei pe an.