Donatori de… viață

121

În acest moment, în România, 23 de semeni așteaptă un donator compatibil care să-i ofere o șansă la viață. Alți 112 transplantați se bucură că au primit cel mai mare dar: o viață, un dar pe care aproape oricine dintre noi îl poate face unui cunoscut sau necunoscut, donând celule stem, o procedură nedureroasă, asemănătoare cu cea a donării de sânge. Cu 3640 de donatori activi înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Oltul se situează pe locul patru pe țară.

Cel mai de preț cadou pe care îl poate primi un om este viața. Și stă în puterea noastră, a fiecăruia, de a face acest cadou unui seamăn, printr-o intervenție nedureroasă, donând două eprubete de sânge. Șansa de a fi compatibil se ivește destul de rar, în Olt în ultimii trei ani fiind identificat un singur donator compatibil 100% din mii de înscriși în sistem, nu există niciun risc, iar celulele stem hematopoetice extrase din organism se refac în câteva zile. Dacă ai între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate generală bună și vrei să ajuți la salvarea unei vieți, te poți înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice. Centrul donatorilor este în județul nostru la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina, str. Ecaterina Teodoroiu.
Mii de copii și adulţi din lumea întreagă află în fiecare an că suferă de leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin ori ale sistemului imunitar. În unele cazuri, singura șansă pentru a le fi salvată viața este transplantul de celule stem hematopoietice (CSH) de la un donator compatibil. Cum pentru mai puțin de un sfert dintre pacienți se identifică un donator potrivit în propria familie, se apelează la un donator neînrudit, compatibilitatea fiind identificată din rândul donatorilor voluntari înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Celulele extrase din sânge sunt transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodkin cu ajutorul unei simple perfuzii, bolnavul având mari șanse de a deveni un om perfect sănătos. O astfel de minune nu trebuie refuzată nimănui, indiferent că ne este cunoscută sau nu persoana care ne solicită ajutorul, ne este compatriot sau nu.

Oltenii, donatori de frunte

Circa 96% dintre oltenii care donează sânge acceptă să fie și donatori voluntari de celule stem în situația în care testele vor dovedi că sunt compatibili cu cineva care are nevoie de un asemenea transplant. Până acum, 3640 de olteni au devenit donatori activi, clasamentul întocmit anul trecut plasând Oltul pe locul IV, după Oradea, București și Galați, la numărul de înscriși în Registrul Național al Donatorilor, cu 711 donatori în 2013, 1.124 în 2014, 1.031 anul trecut, iar până luna trecută au intrat în baza de date anul acesta încă 774 olteni. Cazurile de posibilă compatibilitate se numără pe degete, un singur oltean fiind declarat compatibil 100% și donator în 2014, salvând astfel viața unui copil ce suferea de leucemie.
„De regulă, donatorii de sânge sunt de acord să fie și donatori de celule stem, după ce li se explică procedura. Doar cei care vin la prima recoltare sunt mai reticenți. Oamenii trebuie să înțeleagă că numai în caz de compatibilitate mare ajung donatori, până atunci figurează în sistem. Fără acordul lor nu se întâmplă nimic. Dacă se identifică o posibilitate de a fi compatibili cu un pacient, spitalizarea se face pentru câteva zile într-o cameră de hotel a spitalului Fundeni, timp în care donatorul este suspus mai multor investigații medicale. Anul acesta, centrul nostru a avut identificate două cazuri de posibilă compatibilitate, persoanele fiind chemate la București pentru probe de testare-verificare. Și anii trecuți am avut câteva cazuri asemănătoare. Donator a devenit o singură persoană, în 2014, compatibil 100%„, ne explică asistentul medical generalist Raluca Hiera, coordonatorul programului la Olt.
Cei înscriși în baza de date ca donatori rămân până la împlinirea vârstei de 60 de ani, iar timp de 5 ani starea de sănătate a donatorilor este monitorizată anual. Viitorul donator intră într-un program de investigații medicale amănunțite: tot ce înseamnă analize extinse de sânge, electrocardiogramă, rafiografii, ecografii și nu i se face decât o injecție intramusculară care determină ieșirea acestor celule stem în sângele periferic.

Rude sau nu

Se pot prezenta la centru pentru a deveni donatori nu numai cei care nu au de-a face cu un anumit pacient, ci și rude sau persoane apropiate ale unor pacienți. „Majoritatea celor înscriși în Registrul Donatorilor sunt donatori de sânge, însă în program s-au înscris și persoane care au sărit în ajutorul unui cunoscut sau unui membru al familiei, testându-și astfel compatibilitatea și dorind să dea o șansă la viață celor îndrăgiți. În urmă cu doi ani au venit verișorii unui băiat cu leucemie să se înscrie ca donatori, iar anul acesta fiicele unei oltence“, ne spune Hiera.
Deși anul nu s-a încheiat și mai sunt multe documente în curs de introducere în baza de date, 2016 se arată mai zgârcit în donatori decât anul precedent. Până pe 24 noiembrie au fost înscriși în program 774 olteni, până la finele anului fiind șanse puține să se atingă numărul de anul trecut – 1031. „Avem mai puțini donatori. Explicația este legată în primul rând de criza de sânge, odată cu scăderea numărului de donatori de sânge a scăzut și numărul donatorilor de celule stem, majoritatea aceleași persoane, dar și faptul că anul trecut grosul donatorilor a fost înregistrat imediat după tragedia de la Colectiv, care a sensibilizat și oltenii să sară în ajutorul semenilor“, explică Ramona Lesnic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina.

Cererea de donatori neînrudiți s-a triplat

În prezent, 23 de români așteaptă un donator compatibil, iar 112 pacienți au fost transplantați. În Registru au fost înregistrați până la finele anului trecut 38.462 donatori voluntari. Cererea de donatori de CSH neînrudiți a crescut de trei ori în ultimul deceniu, iar urmare a colaborării internaționale a registrelor de donatori neînrudiți, orice pacient din orice colţ al lumii are acces la un tratament care îi poate salva viaţa. În prezent, se realizează zilnic aproximativ 60 de transplanturi cu CSH provenind de la donatori neînrudiți, dintre care 22 de grefe de CSH “zboară” peste granițe pentru a fi transplantate în altă țară. Din 2013 și până la sfârșitul anului 2015, Registrul a facilitat găsirea de donatori compatibili pentru 77 de transplanturi efectuate în țară, iar anul trecut trei donatori români au donat celula stem pentru pacienți din Germania, Slovacia și Rusia.

Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în următoarele boli: anemie aplastică severă, leucemie acută, mielodisplazie, leucemie mieloidă cronică, leucemie limfocitară cronică, talasemie majoră, siclemie, cazuri selecţionate de mielom multiplu, cazuri selecţionate de limfom Hodgkin, cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin, boală mieloproliferativă, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglări metabolice ereditare, sindroame de insuficiență medulară:
aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond), anemie diseritropoietică congenitală, trombocitopatie ereditară severă.