UIMITOR. Ultimul sondaj dă şanse PSD să facă singur majoritatea

121
,,Penalul Dragnea"îi bate urât pe tehnocraţi la încredere. Cu cât îl acuză mai mult, cu atât creşte încrederea în el

Un sondaj realizat de Avangarde, realizat cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, a fost prezentat în această seară de sociologul Marius Pieleanu la Antena 3. Potrivit acestuia PSD+ALDE au cele mai mari șanse să facă majoritate, în timp ce PNL+USR au șanse foarte mici să facă o majoritate.

Conform sondajului Avangarde, dacă mâine ar avea loc alegerile parlamentare iar la urne s-ar prezenta între 40 şi 44% din electorii care au acest drept, PSD ar obţine 43% în timp ce PNL doar 27% din voturile valabil exprimate.

Pe poziţia a treia se află USR-ul lui Nicuşor Dan care ar obţine 8% urmat de ALDE cu  6%. PMP şi UDMR se află la limita pragului electoral. Cele două formaţiuni potice ar obţine 5%. Sondajul a mai măsurat şi potenţialul electoral al: PRU – 3%, ANR – 1%,PRM – 1% şiAlții – 1%.

Potrivit lui Pieleanu, dacă prezenţa la vot ar depăşi 50%, situaţia s-ar schimba în favoarea partidelor de dreapta. Dacă cei care îşi vor exprima votul vor fi tineri cu vârsta de până la 30 de ani, atunci USR ar putea deveni a doua forţă politică. Sociologul mai susţine că electoratul USR este din rândul celor de dreapta, care în absenţa acestui partid ar susţine PNL.
La acest moment, conform situaţiei prezentate, PSD+ALDE au 49%, în timp ce o alianță PNL+USR+UDMR ar ajunge la 40%, ceea ce înseamnă un scor mult departe de o eventuală majoritate. Dacă PMP ajunge în Parlament, cel mai probabil s-ar alătura PNL şi ar creşte şansele acestei formaţiuni politice de a face majoritatea.În condiţiile n care ALDE nu ar trece pragul, ar exista şanse ca PSD, în urma redistribuirii să obţină 50%.

Tot în sondajul Avangarde au fost măsurați și liderii de partide, iar Liviu Dragnea se află pe primul loc cu 43% cotă de încredere în rândul repondenţilor

Sondajul a fost realizat în perioada 20.11 – 27.112016, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1000 de persoane de peste 18 ani. Eroarea maximă acceptată este de +/- 3,1, la un grad de încredere de 95%. El nu măsoară obţiunile electoratului din diaspora.