Pe olteni, Colectiv nu i-a învăţat nimic! Cluburile şi discotecile, pericole pentru tineri

119

Instalaţii electrice improvizate sau cu defecţiuni, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, căile de evacuare în caz de incendiu neiluminate, lipsa instructajului, planuri de evacuare lipsă sau vechi sunt doar câteva deficienţe cu care continuă să funcţioneze zece cluburi şi discoteci din judeţul nostru, punând în pericol viaţa tinerilor care le calcă pragul.

La mai bine de un an de zile de la tragedia din Colectiv, oltenii ignoră în continuare acele reguli ce, chiar dacă par nesemnificative, încălcate pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul unui incendiu. La fel ca şi în cazul Colectiv, unde zeci de tineri au plătit cu viaţa, inconştienţa şi ignoranţa patronilor unor locuri aglomerate, în care se adună numeroşi tineri, pun în pericol viaţa celor care vin să socializeze şi să se distreze, nicidecum cu teama că tragedia din Capitală s-ar putea repeta şi la noi.
O acţiune recentă de control efectuată de către pompieri a scos la iveală aceleaşi nereguli, cei prinşi că încalcă legea fiind amendaţi. La acţiunile de control, derulate cu precădere pe timpul nopții, după ora 23.00, au fost angrenaţi, alături de pompieri- inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al județului Olt şi reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi.
“În scopul prevenirii unor evenimente nedorite, în zilele de 11 şi 12 noiembrie, pompierii olteni au derulat o serie de acţiuni inopinate de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi şi discoteci. Astfel, în cele două zile s-au executat 10 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, unde au fost constatate 32 de deficienţe. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 15.000 lei. Principalele nereguli identificate în teren au constat în: exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni/improvizaţii, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nefuncţionarea iluminatului de securitate pentru marcarea căilor de evacuare, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă, precum şi neîntocmirea/ neactualizarea planului de intervenţie la incendiu”, declară plutonier major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.