Se schimbă banii din România

664

Banca Naţională a României a anunţat că în perioada următoare toți banii din România vor fi schimbați. Măsura vine după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se modifică stema și sigiliul țării.

Ultima schimbare de bancnotă a fost realizată în ţara noastră 2008, acum BNR anunţânddeciyia de ştanţare a noilor bancnote care vor circula în paralel cu actualele. Noile bancnote nu vor apărea prea curând, având în vedere faptul că autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele până la 31 decembrie 2018.
Legea prin care se modifică Stema României a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, se adaugă coroana, revenindu-se la forma proiectată în 1921 şi care a servit Regatului României până la disoluţia sa în 1947, în urma instaurării comunismului. Stema şi sigiliul ţării se vor modifica şi vor avea pe reprezentaţia scutului, pe albastru, „o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara strângă un buzdugan”. Este introdus astfel un nou element – coroana.