Start competiției „Idei din Țara lui Andrei”

109

Școlile oltene, ONG-urile, primăriile și alte instituții, precum și simpli cetățeni pot depune proiecte în cadrul competiției naționale „Idei din Țara lui Andrei”, finanțarea pentru implementarea ideilor cu impact pentru comunitate putând ajunge la 15.000 de euro.

 

Până pe 17 noiembrie, orice idee cu impact local, ce poate schimba în bine educația sau mediul, poate fi înscrisă în competiția națională „Idei din Țara lui Andrei”, organizată de OMV Petrom, anul acesta cu finanțări totale de 150.000 euro. Granturile acordate pot fi de până la 5.000 euro, respectiv până la 15.000 euro, iar proiectele câștigătoare se aleg în urma punctajului obținut din partea unui juriu specializat și a votului public. Competiția se adresează persoanelor fizice, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor de învățământ, autorităților publice locale și altor instituții publice locale din întreaga țară. Oricare dintre aceste categorii pot propune idei pentru orice localitate din România.

Pe 23 noiembrie, se va da startul votului public, unul destul de important, până pe 1 decembrie cei care au înscris un proiect putând să-l promoveze în comunitate pentru a strânge cât mai multe voturi. După evaluarea unui juriu, câștigătorii vor fi anunțat pe 6 decembrie. În ultimii trei ani, programul „Idei din Țara lui Andrei” a finanțat cu 550.000 € peste 60 de proiecte la nivel național.

Printre proiectele date drept exemplu pe pagina competiției se numără și unul din Olt, lansat în 2010- povestea incredibilă a școlii din Brastavățu, care timp de 200 de ani n-a văzut strop de apă: „Situat în una dintre cele mai secetoase zone ale țării, satul Crușov, din comuna Brastavăț, județul Olt, are o sursă de apă potabilă. Crușovul, atestat documentar din secolul XIV, are o școală generală, care a fost construită și a funcționat în continuu în aceeași clădire din secolul XIX. Fără apă, însă. Cei 100 de elevi erau obligați să învețe în condiții de igienă de Ev Mediu. Grupul sanitar al școlii era o placă de beton cu o gaură în mijloc: fără uși, ferestre, lumini – dar mai ales fără apă. Școala ar fi putut fi închisă… Proiectul și-a propus asigurarea unor condiții de igienă mai bune pentru elevi și profesori, prin amenajarea a cinci grupuri sanitare în școală și construcția unei fose septice”.

Printre proiectele câștigătoare din cadrul programului, depuse din diverse zone ale țării, se numără cele privindacordarea de burse de studiu, salvarea plutăritului, modernizarea unui observator astronomic, realizarea unei stupine pentru o școală, donarea a 3 ambulanțe SMURD, renovarea unei biserici vechi, școală mobilă pentru copiii neșcolarizați, o tipografie administrată de elevi, afaceri cu flori derulate de elevi sau un studio tv într-o școală.