Omar Hayssam, condamnat definitiv la 24 de ani închisoare în dosarul „Manhattan”

88

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, marți, de Curtea de Apel București. Va avea de executat 24 de ani și patru luni închisoare pentru infracțiuni economice în dosarul „Manhattan”.

În același dosar, și fratele lui Omar Hayssam, Mohamad Omar, a fost condamnat la 22 ani de închisoare, iar Mihai Nasture, cumnatul sirianului, a primit o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare cu executare.

Lista condamnaților din acest dosar continuă cu Viorel Vasile Mafteucă, care a primit 2 ani închisoare cu suspendare, în timp ce față de Doina Farladanschi a fost încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptelor.

Tribunalul București îi dăduse lui Hayssam, în noiembrie 2015,  o condamnare de 23 de ani și 4 luni, iar Mohamad Omar primise 16 ani, dar judecătorii de la Curtea de Apel București au admis apelul declarat de procurorii DIICOT și au mărit pedepsele.

Pe lângă pedepse, cei doi frați Omar au de plătit în solidar suma de 7,8 milioane lei.

În dosarul „Manhattan”, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, și doi parteneri de afaceri – Viorel Vasile Mafteucă și Doina Farladanschi.

Potrivit procurorilor, cei cinci au constituit un grup infracțional organizat și au acționat premeditat și planificat în vederea nerestituirii creditelor și trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water SA și SC Rio Soft Drinks la alte societăți din „Grupul Manhattan”.

Omar Hayssam și complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water și Rio Soft Drinks, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timișoara și fabrica de îmbuteliere ape minerale și sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăți reale sau fantomă din grup.

Pe lângă condamnarea din dosarul „Manhattan”, sirianul Omar Hayssam a mai fost condamnat de instanțele din România în alte patru dosare:

– 20 de ani de închisoare pentru „răpirea jurnaliștilor în Irak”,

-16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”,

– 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”,

– 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

El a fugit din România în anul 2006, dar a fost prins și adus înapoi în 2013.