Ultimul termen în dosarul Microsoft

98

UPDATE :Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare, Dorin Cocoş la 2,4 ani şi Gheorghe Ştefan la şase ani de detenţie, în timp de omul de afaceri Nicoale Dumitru a primit o pedeapsă de 2,4 ani. Toate pedepsele vor fi executate, decizia fiind definitivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus pedepse la închisoare cu executare în dosarul “Microsoft” pentru toţi cei patru inculpaţi cercetaţi în cauză, toţi urmând să fie încarceraţi după ce vor fi emise mandatele de punere în executare.Potrivit deciziei judecătorilor, fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, va executa şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, trei ani de detenţie iar oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru câte doi ani şi patru luni. Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro. Nicolae Dumitru a fost condamnat pentru trafic de influenţă, urmând să-i fie confiscaţi 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.

La Înalta Curte de Casaţie și Justiție, este programat  ultimul termen în dosarul licenţelor Microsoft, achiziţionate pentru şcoli. O afacere de corupţie la nivel înalt, care datează din 2009 prin care statul a fost păgubit cu zeci de milioane de euro. Fostul ministru Gabriel Sandu, fostul primar nemţean Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş au contestat sentinţele primite în primă instanţă.

În dosarul Microsoft, instrumentat de procurorii DNA,  fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Pedepsele aplicate în primă instanță, de către completul de trei judecători de la Instanța Supremă, au fost: Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocoș – 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan – 3 ani cu executare, Nicolae Dumitru – 1 an și 6 luni cu suspendare.

La termenul din 19 septembrie, avocatul fostului primar de Piatra Neamț, Gheorge Ștefan, a cerut instanței reaudierea martorului Decebal Drăghiș, precum și trimiterea unei adrese la DNA pentru a afla stadiul cercetărilor în dosarul disjuns privind infracțiunea de spălare de bani.

Dosarul “Microsoft” a fost trimis în judecată pe 23 martie. Potrivit procurorilor DNA, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.