Vâlcov n-a dat ochii cu Bărbulescu astăzi, la Tribunalul Olt

301

Citat ca martor în dosarul de luare de mită în care este inculpat fostul primar al Slatinei și ministru de Finanțe Darius Vâlcov, deputatul de Olt Daniel Bărbulescu nu s-a prezentat astăzi în fața magistraților de la Tribunalul Olt.

Magistrații Tribunalului Olt au judecat astăzi un nou termen în dosarul nr. 43049/3/2015, în care fostul edil al Slatinei Darius Vâlcov este inculpat sub acuzația de luare de mită, fiind trimis în judecată sub control judiciar prin Rechizitoriul nr. 91/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcția Națională Anticorupție secția de combatere a corupției. Darius Vâlcov s-a prezentat astăzi în fața instanței, termen la care au fost audiați martorii Dorina Barbu, Cristian Ghenciu (concesionarul piețelor din municipiu) și Ilie Chiriță (Fundația de Tineret Olt). Martorul Daniel Bărbulescu, deputat de Olt și finul lui Vâlcov, nu s-a prezentat, motivându-și absența. Magistrații au stabilit ca noul termen să fie pe 26 octombrie, dată la care este programată o listă lungă de audiat.
Martori în acest dosar mai sunt: Langă Bogdan Graţian (vărul lui Vâlcov, până de curând directorul Companiei de Apă Olt), Barbu Adi-Florinel, Păduraru Natalia, Păduraru Alexandru, Prina Minel Florin (fost primar al Slatinei), Rotea Cătălin Ştefan (fost candidat la Primăria Balș, director Evidența Populației Olt ), Şuşală Lucian Petruţ (fost director Imobiliare Consloc), Timofte Petre Bogdan, Melinte Alexandru, Mocanu Marian Alexandru, Păduraru Cristian, Ramba Andrei Ovidiu, Ramba Christian Virgil.
Denunțătorii lui Vâlcov- Ramba Andrei Ovidiu, Mocanu Marian, Păduraru Sorin și Rotea Cătălin au beneficiat de clasarea cauzelor cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare/dare de mită.
Darius Vâcov este acuzat că în perioada noiembrie – decembrie 2012, pe când era primar, i-a pretins unui denunțător între 10-15% dintr-un contract semnat anterior pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor de reabilitare termică a 131 blocuri, în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 primind în mai multe tranșe, prin intermediari, peste 2 milioane euro.
Tot în 2012 a pretins de la un alt denunțător 10% dintr-un alt contract privind centrul vechi, primind 450.000 lei. În 2014, pentru un alt contract, semnat între o altă firmă și Compania de Apă Olt, a primit alți 1,7 milioane lei, același 10%, procurorii menționând că în total în acest dosar se investighează primirea unei mite de aproape 1 milion euro. Vâlcov este cercetat sub control judiciar, pentru recuperarea prejudiciului fiind puse sub sechestru mai multe bunuri, reprezentând mobilier din dotarea hotelului City care îi aparține fostului senator, dar și bani din mai multe conturi.
DNA:
„În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui denunțător un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri (denunțător în cauză) de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.
Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.
Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins
de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuarea la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.
La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A., şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.
Ulterior, la data de 27 august 2014, înainte de data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A., administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord.
Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procent de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.
Ulterior, în lunile septembrie şi decembrie 2014, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial.
Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei.
În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina) şi asupra unei sume de bani existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi“.