Oltenii așteaptă-n bătătură, iarăși, Restu’ Lumii

419

Ion Dichiseanu, Silviu Biriș, Gabriel Bratu, Costel Pătrășcanu, Andra, DJ Project, Lora, Dorian Popa, Dumitru Fărcașu- sunt doar câteva nume de pe lista marilor artiști care vor onora cu prezența cea de-a XXII-a ediție a Festivalului de Umor „Oltenii & Restu’ Lumii“, organizată în cetatea Oltului între 6-9 octombrie.

Patru zile se vor pune pe sărbătorit oltenii, invitând ca în fiecare an Restu’ Lumii să se ia la trântă-n glume. Slatina va deveni capitala umorului oltenesc, invitați de marcă urmând să primească Pașaportul de oltean și să participle la concurs, târguri, expoziții, lansări, proiecții cinematografice, parada portului, spectacole sau doar să ne calce-n bătătură și să guste zaibărul și pastrama de la celebra Mustărie La Cățaua Lășinată.
Principalii organizatori, Consiliul Judeţean Olt prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi Primăria municipiului Slatina au finalizat programul Festivalului de Umor „Oltenii & Restu’ Lumii“, ediţia a XXII-a urmând a fi organizată în perioada 6-9 octombrie . Invitați de marcă în acest an sunt actorii Ion Dichiseanu și Silviu Biriș, cel din urmă fiind și moderatorul acțiunii de la Mustărie și premierii umoriștilor. Activitățile vor fi organizate la podul Olt, pe esplanade, la Biblioteca Județeană și Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina.
Pe 6 octombrie, nimeni nu va pătrunde în Slatina fără Pașaport de oltean, oltenii încercând să demonstreze oaspeților cum se descurcă ei cu tehnologia. Pe parcursul celor 4 zile, Slatina va fi nu numai scena unui duel umoristic între epigramiști, caricaturist sau fotografi, ci și locul unor târguri, expoziții, lansări de carte, proiecții cinematografice sau seri teatrale de excepție, spectacole pentru toate gusturile, promovare a tradițiilor și obiceiurilor, dar și loc de adunare pentru multe celebrități. Buna dispoziție va fi întreținută lângă mustăria cu zaibăr și bere de artiști locali, tinere talente, Doina Oltului, dar și de invitați precum Dumitru Fărcașu, Andra, DJ Project, Lora sau Dorian Popa.
Pe parcursul Festivalului Naţional – Concurs de Umor – „Oltenii &… Restu’ Lumii“ se va desfăşura şi Târgul Meşterilor Populari, în cadrul căruia vor expune cei mai reprezentativi creatori populari de artă populară din zona Olteniei şi din ţară. Înscrierile se fac la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina.

Concurs cu premii denumite după cei de neuitat

Concursul de umor se va desfăşura pe şase secţiuni: epigrame pe teme date, recitaluri de bancuri cu şi despre olteni, caricatură, fotografie umoristică, meșteșuguri tradiționale și folclor. Data limită pentru înscrierea în concurs este 25 septembrie.
Ca un omagiu adus unor oameni de cultură olteni plecați dintre noi, multe dintre premiile acordate vor purta numele acestora: Nicolae Fulga, Zefir Berzovis Ghencea- sufletul și organizatorul multor ediții ale festivalului, Gabi Antonescu, Paul Matiu, Radu Costel, Relu Vasile Monete, Rică Ortopelea, Mircea Botez. De la Slatina nu va pleca nepremiat nici cel mai tare Banc-agiu sau Banc-urist.