Cioloș a prezentat starea economiei în Parlament

54

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că România are o creştere economică previzionată pentru 2016 de 4,8%, peste estimările iniţiale, dar acesta nu este motiv de „prezentare triumfalistă” de date, ci trebuie să ne asigurăm că ne înscriem pe un trend ascendant și  că Guvernul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă şi niciun impozit.

„Nu intenționăm, până la sfârșitul acestui mandat, să creștem nicio taxă, să creștem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizație, așa cum s-a spus. Dimpotrivă, în acest an am redus TVA la 9% pentru lucrările agricole și imputurile consumate în agricultură. Și tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales al micilor producători persoane fizice și persoane autorizate, intenționăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul fiscal, prin care să propunem un regim de TVA special pentru micii agricultori, (…) ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocrație și documentație privind înregistrarea TVA-ului”, a precizat Dacian Cioloș.

Guvernul va insista, în perioada următoare, pe transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Șeful Executivului a amintit că, în urmă cu un an, Cabinetul pe care îl conduce a intrat în mandat într-un moment în care „încrederea în mediul politic, în autoritățile statului era slăbită”.

„Oamenii așteptau un nou mod de a administra interesul public într-un mod mai transparent, mai responsabil, mai predictibil, deschis spre dialog. Integritatea a fost una din valorile asumate atât la nivelul echipei guvernamentale, cât și al celor pe care îi coordonăm. Și ne-am concentrat atunci pe recâștigarea încrederii cetățeanului în stat, asigurarea unui mediu legal instituțional mai predictibil favorabil investițiilor, cu un mare obiectiv — acela de a stimula investițiile”, a spus prim-ministrul.

Cioloş a spus că, odată cu scăderea şomajului, creşterea economică pe care o înregistrează România a dus şi la creşterea nivelului de salarizare, cu aproximativ 12% faţă de 2015, diferenţele văzându-se în special în sectorul IT şi în industria alimentară şi cea textilă.

În ceea ce priveşte sistemul de asistenţă socială, premierul a afirmat că intenţionează să reaşeze ponderea de la beneficii financiare către servicii sociale, care să încurajeze incluziunea şi crearea de locuri de muncă, pentru ca actuala creştere economică să rămână sustenabilă pe termen lung.