Amfiteatrul de la Titulescu nu va mai avea acustică cu picătură

250

Fără nicio investiție în reparații sau modernizări din 1998, Amfiteatrul Colegiului Titulescu Slatina a ajuns într-o stare deplorabilă, cu umezeală, miros de igrasie, frig şi iluminat necorespunzător, iar în prezent plafonul se poate prăvăli peste elevii care susţin vreun spectacol, captarea apei de pe acoperiş nefăcându-se prin şarpante, ci înăuntru, într-un lighean. Primăria Slatina a luat în calcul referatul înaintat de către conducerea liceului în urmă cu circa o jumătate de an, alocând fonduri din care ar putea fi rezolvată problema. Depinde de conducerea actuală a liceului dacă va considera Amfiteatrul o prioritate sau nu.

Cândva o mândrie a urbei, un loc în care activitățile culturale erau susținute des, acum Amfiteatrul Colegiului Titulescu a ajuns într-o stare deplorabilă, un adevărat pericol pentru elevii care urcă pe scenă sau aplaudă prestațiile artistice ale colegilor. „Amfiteatrul nu a mai fost reabilitat din 1998. În 2007 acesta a fost cuprins într-un proiect mai amplu al liceului, cu fonduri guvernamentale, privind reabilitarea generală a ambelor corpuri ale colegiului, la amfiteatru urmând a se realiza şarpantă, mochetare, refacerea sau schimbarea scaunelor, extinderea încălzirii şi iluminatului, precum şi realizarea unei sonorizări mai bune. Lucrările, pentru care erau prevăzute 14 miliarde vechi, urmau să fie realizate multianual. Am reuşit să realizăm primele lucrări, după care nu am mai primit bani”, recunoștea în martie fostul director adjunct Nicolae Sulger, perioadă în care situația clădirii era adusă la cunoștință și primăriei, căreia i se solicita ajutorul financiar.
Edilul interimar de atunci, Emil Popa, vizitând clădirea și luând act de starea de degradare- mirosul de mucegai, ligheanul de plastic amplasat într-un colţ, în care pică apa din tavan, iluminatul necorespunzător, frigul din încăpere, scaunele degradate, tavanul ce riscă să se prăbuşească peste elevii ce susţin vreo audiţie- a promis ajutor la rectificarea bugetară. Promisiune onorată de către conducerea primăriei. „Primăria Slatina a prevăzut bani pentru Colegiul Național Vocațional la rectificarea din această vară- 200.000 de lei. Acum depinde doar de conducerea liceului cum își programează banii și pentru ce anume preferă – acoperișul sau alte obiective din incinta amfiteatrului. Administrația locală și-a respectat promisiunea“, ne-a declarat Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.

Al patrulea amfiteatru fonic din țară

Amfiteatrul slătinean a fost construit în 1980, după modelul unei construcţii din Timişoara, fiind al patrulea amfiteatru fonic din ţară, placat cu lemn şi cu acustică bună, fără a fi nevoie de staţie sau microfon. Clădirea era planificată pentru viitorul Liceu de Muzică, la Slatina funcţionând din 1960 Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, avându-l drept patron spiritual pe marele pianist Dinu Lipatti, cel care şi-a petrecut până la vârsta de 15 ani verile aici, oraşul natal al mamei sale. Un proiect mort din faşă, după mai bine de o jumătate de secol reşedinţa Oltului neavând liceu de muzică, deşi şcoala a format numeroşi profesori de muzică şi muzicieni, cel mai renumit cursant fiind soprana Felicia Filip.