14 zile de viață pentru maidanezii neadoptați. Moț a dispus eutanasierea lor!

272

După capturare de pe străzile Slatinei, viața unui maidanez este una scurtă. Cazarea câinilor fără stăpân în adăpostul de la Sărăcești, pentru cei care nu au șansa de a fi salvați prin adopție, se sfârșește, odată cu viața lor, la doar 14 zile. Primarul Moț a dispus săptămâna trecută aplicarea legii privind eutanasierea.

Începând cu data de 11 iulie, primarul Slatinei, Emil Moț, a dat undă verde eutanasierii maidanezilor. Prin dispoziție de primar nr.64/11.07.2016, Mihaela Dragonu, șef serviciu în cadrul Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din subordinea Consiliului Local, este împuternicită să emită deciziile de eutanasiere a câinilor fără stăpân care nu au fost revendicați, adoptați, adoptați la distanță sau menținuți în adăpostul de la Sărăcești după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora.

http://www.primariaslatina.ro/images/dispozitii/d_64_110716.pdf

„Călăii” de la primărie vor omorî, respectând legea, aproape toți câinii, în condițiile în care numărul adopțiilor la distanță este zero, iar al celorlalte adopții este de 30% din numărul cîinilor capturați. Dacă fostul Emil (nr- edilul interimar Popa) declara la reînființarea serviciului de ecarisaj că primăria va încerca să evite eutanasierea câinilor prin extinderea capacității adăpostului de la Sărăcești de la 250 la 750 de locuri și încheierea de contracte de colaborare cu ONG-uri care se ocupă cu adopţia de câini, actualul Emil (n.r.- primarul Moț) nu și-a mai bătut capul cu iubitorii și apărătorii de animale și a decis eutanasierea.
Deși primarul a dispus respectarea legii și aplicarea eutanasierii, fără a se specifica în mod clar că metoda se aplică doar unor anumite categorii de câini, „vocea” primăriei dă asigurări că această dispoziție nu a fost pusă încă în aplicare și că nu se va aplica tuturor patrupedelor pe motivul cazării prelungite. „Dispoziția referitoare la eutanasierea maidanezilor a fost dată conform legislației în vigoare în domeniu, dar ea nu a fost încă pusă în aplicare. Se va trece la aplicarea ei doar în cazul maidanezilor agresivi sau bolnavi. Primăria a prins deja pe Rectificarea bugetară II/2016 sume în vederea continuării lucrărilor de amenajare/reabilitare în vederea lărgirii capacității de cazare a Adăpostului Canin de la Sărăcești de la cca. 200 câini în prezent, la cca. 700 la finalul lucrărilor. Urmează ca pe SEAP să fie lansat anunțul licitației pentru stabilirea firmei ce va efectua propriu-zis lucrările menționate”, ne-a declarat Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.

Cei care doresc să salveze viața unui animal, îl pot adopta sau revendica gratuit, animalele fiind încredințate noilor stăpâni deparazitate, sterilizate și vaccinate. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Slatina, câinii fără stăpân capturaţi de hingheri de pe străzile Slatinei pot deveni câini cu stăpân şi fără să părăsească adăpostul de la Sărăceşti. Patrupezii pot fi găzduiți de municipalitate, cu condiția ca stăpânii la distanță să suporte cheltuielile. Cuantumul întreţinerii a fost stabilit de către primărie la 5,07 lei pe zi pentru un căţel şi 5,27lei pe zi pentru un patruped adult. Potrivit calculelor Serviciului Public de Gestionare a Câinilor , întreţinerea unui căţel- salarii personal, salubritate, energie electrică, hrană- este de 152,24 lei pe lună, iar pentru un câine adult de 158,24 de lei pe lună.
Adăpostul poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 12.00- 18.00. Până acum, ecarisajul primăriei a capturat 170 de câini, dintre care 50 au fost adoptați.