Oltul donează sânge vital pentru Craiova și București

218

Aflate în criză de sânge pentru intervenții cu risc vital, Craiova și Capitala au solicitat ajutorul Oltului. Centrul de Transfuzii Sanguine Olt va redirecționa tot excedentul, primul transport către București fiind programat mâine.

Spitalele din toată țara se confruntă cu o lipsă acută de sânge, medicii solicitând ajutor de „roșul” necesar pentru salvarea vieților. În centrele universitare, operațiile au fost amânate și două săptămâni din cauza lipsei de sânge. Cum în Olt nu se poate vorbi de criză, Centrul de Transfuzii Sanguine Olt asigurând necesarul spitalelor din județ, excedentul va fi direcționat spre centrele care au solicitat ajutorul. „Zilnic, la noi vin 40- 50 de persoane să doneze, astfel încât nu suntem în deficit. Am primit o solicitare din partea centrelor de tranfuzii Craiova și București pentru a le ajuta cu sânge necesar intervențiilor cu risc vital. Dată fiind solicitarea de ajutor, pentru a o putea onora, avem rugămintea către conducerea Spitalului Județean Slatina de a reprograma toate intervențiile care nu sunt urgențe. Mâine vom trimite un transport de sânge către Centrul de Transfuzii București, cu câte 5-6 pungi din fiecare grupă, pentru fiecare derivat- masă eritrocitară, plasmă proaspătă congelată, masă trombocitară. Strict pentru Spitalul Clinic de Hematologie București vom trimite masă eritrocitară deleucocitată, iar la Fundeni, în special pentru pacienții din județul nostru internați acolo care au nevoie de sânge, pungi din grupa B III”, ne-a declarat dr. Ramona Lesnic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Olt.
De regulă, necesarul spitalelor Slatina și Caracal este de maximum 10 pungi din grupele 0 I și A II, mai puțin pe grupe negative- 4-5 pungi. Solicitată este plasma proaspătă congelată- 10-15 pungi din fiecare grupă.

Apel pentru donatori

Cum într-o singură zi în toată ţara nu se donează nici cât să asigure necesarul din spitalele din Capitală, pentru a ajuta unitățile sanitare aflate în criză pentru a acoperi deficitul de sânge de care depinde viața a milioane de pacienți, șefa centrului oltean de transfuzii face apel către toți cetățenii cărora starea de sănătate le permite, să se prezinte la centru pentru a dona. „Facem un apel către donatori să vină la centru! Trebuie onorată comanda din județ, dar și să susținem pacienții noștri din Olt care pleacă la spitalele din București și Craiova pentru diverse intervenții și au nevoie de sânge. Dorim să vină persoane să doneze constant, nu doar într-o perioadă scurtă 200 de persoane și apoi să ne uite”, mai declară dr. Lesnic.
Haideți să nu rămânem indiferenți la nevoia semenilor! Picătura noastră de sânge poate salva o viață!
Donator de sânge poate fi orice bărbat care nu a mai donat în ultimele 3 luni sau o femeie în ultimele 4 luni, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani și greutate peste 50Kg, care să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.