Matematicieni din 20 de țări, la Balcaniada de la Slatina

669

118 copii, la care se adaugă lideri și observatori din 20 de țări participă la finele acestei săptămâni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, organizată la Slatina.

România găzduiește pentru a treia oară Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, de data aceasta în capitala Oltului. Cea de-a XX-a ediție a Balcaniadei va fi orrganizată în Slatina în perioada 24- 29 iunie, de către Societatea de Științe Matematice din România- filiala Olt și Inspectoratul Școlar Județean Olt.

Vor participa 118 copii cu vârste de până la 15 ani și jumătate, la care se adaugă concurenții din România, 39 de leaderi și deputy leaderi și 13 observatori din 11 țări oficiale – Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, RepublicaMoldova, Macedonia, Muntenegru, România (2 echipaje și un echipaj local), Serbia, Turcia și 8 țări invitate – Azerbaidjan, Franța, Indonezia, Kazakstan, Filipine, Arabia Saudită, Tajikistan, Turkmenistan.

Cei mai buni matematicieni din cele 20 de țări participante vor sosi la Slatina vineri, festivitatea de deschidere urmând a avea loc sâmbătă dimineața, la Casa de Cultură a Tineretului. Duminică va fi ziua de concurs, iar luni vor fi evaluate lucrările. Festivitatea de închidere a Balcaniadei va fi organizată marți.

Potrivit regulamentului, fiecare țară participă cu un echipaj format din 6 concurenți și doi profesori- leader și deputy leader, dar poate înscrie și observatori. Leaderii și observatorii participă la lucrările juriului sub scopul formulării și traducerii în engleză și în limba maternă a candidaților a subiectelor de concurs, dar și la evaluarea lucrărilor, de aceea ei vor fi cazați într-o locație separată de concurenți.

 

Oltul, palmares important la Balcaniadele trecute

La edițiile de până acum ale Balcaniadei, țara noastră a obținut un palmares ce numără 44 de medalii de aur, 37 de argint și 19 de bronz.

Decizia ca Slatina să fie gazda unei competiții de o asemenea anvergură este una meritată, județul Olt contribuind la acest palmares prin Ciolan Alexandru, fost elev al Colegiului Național Ion Minulescu Slatina- medalie de argint în 2007 și Florin Mihai Barbu, fost elev al Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu Caracal- medalie de argint în 2009.

Alți 4 elevi olteni, toți din Slatina, s-au calificat în loturile lărgite pentru selecția echipei participante la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori: Marius Spoitu- 2007, Clara Andreea Diaconeasa- 2008, Ramona Deaconu- 2013  (medaliată cu bronz în acest an- Olimpiada Europeană de Matematică pentru Eleve) și Horia Ignat- 2015.