Managerii spitalelor cu dezinfectanţi Hexi Pharma, audiaţi la Parchetul General

392

Parchetul General a început audierea tuturor managerilor de spitale care au avut contracte cu Hexi Pharma. Slatina nu a fost chemată încă.

Managerii spitalelor care au avut contracte cu Hexi Pharma au început să fie audiați în dosarul de la Parchet, fiind întrebați dacă unităţile pe care le conduc se constituie părți civile în dosar pentru a recupera prejudiciul. Printre cele circa 280 de spitale care au avut de-a lungul timpului, în perioada iunie 2012- aprilie 2016, contracte cu Hexi Pharma se numără şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Municipal Caracal (aflate pe lista celor 50 de unități sanitare din țară cu probleme) şi Spitalul Orășenesc Balș.
Se preconizează că procedura de audiere a managerilor va dura aproximativ două săptămâni. La Slatina, oficial încă nu a ajuns niciun fel de informare cu privire la o eventuală audiere. „Oficial nu am primit nicio citaţie în acest sens şi nu am luat nicio decizie privind constituirea ca parte civilă în dosar. Nu ştiu cum am putea cere prejudiciu, cum am putea să-l stabilim”, ne-a declarat managerul SJU Slatina, Elena Vişan.
Firma Hexi Pharma furniza la Slatina aproximativ o treime din totalul produselor folosite pentru dezinfecţie, SJU având încheiat cu aceasta, din ianuarie anul trecut, un acord-cadru pe trei ani şi un contract subsecvent cu valabilitate până la sfârşitul anului. Lunar, unitatea se aproviziona cu produse din gama celor investigate în valoare de aproximativ 30.000 lei. În urma testelor de sanitație efectuate pe 29 aprilie, DSP Olt a stabilit că produsele sunt neconforme.
În dosarul dezinfectanţilor diluaţi, procurorii au stabilit, la nivel naţional, pentru produsele neconforme furnizate în perioada iunie 2012- apilie 2016 un prejudiciu de peste 28 milioane lei. Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este cercetată sub aspectul săvârșirii a 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de infracțiuni de înșelăciune și participației improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.