Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt îşi va deschide porţile în iulie. În prezent se derulează contractele de achiziţionare a electrocasnicelor, în iunie fiind instruiţi angajaţii.
Primul adăpost pentru femeile abuzate şi nu numai îşi va deschide porţile în judeţul Olt în luna iulie. Până acum, victimele violenţei în familie au fost consiliate şi găzduite în centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. De acum vor avea un loc special, a cărui adresă nu va fi făcută publică, scopul fiind acela ca agresorii să nu-şi poată hărţui victimele în continuare. Proiectul „Centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din județul Olt” a fost demarat în mai anul trecut, a fost aprobat în cadrul Programului RO20 ”Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex”, în urma participării DGASPC Olt la apelul pentru propuneri de proiecte din februarie 2014, lansat de către Ministerul Justiţiei, în calitate de Operator de Program. Finanţarea Programului este asigurată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014 şi prin bugetul de stat, iar valoarea costurilor este de 286.279 Euro, reprezentând 100% grant aferent proiectului.
Aproape gata
Doar câteva achiziţii şi obţinerea acreditării serviciului reprezintă ultimii paşi ai proiectului. „În conformitate cu graficul activităţilor actualizat, au fost încheiate lucrările de reparaţii şi amenajare ale spaţiului destinat centrului şi acesta a fost dotat cu mobilierul necesar. Au fost obţinute toate documentele de autorizaţie de funcţionare necesare şi a fost depusă documentaţia pentru acreditarea serviciului social nou creat. În prezent, se derulează contractele de furnizare a electrocasnicelor şi altor bunuri necesare funcţionării centrului”, explică managerul de proiect Sorin-Mihail Gheorghe, director adjunct DGASPC Olt.
Proiectul mai prevede şi instruirea celor care vin în contact cu aceste cazuri şi care pot oferi ajutor victimelor: 13 persoane din cadrul DGASPC Olt şi 120 de profesionişti din alte instituţii -poliţişti, medici, asistenţi medicali, asistenţi comunitari, mediatori, asistenţi sociali, persoane din serviciile de probaţiune etc.
„În luna iunie, personalul angajat al centrului, precum şi 6 formatori interni, vor beneficia de o sesiune de formare în domeniul violenţei domestice, urmând ca începând cu data de 1 iulie centrul de primire să furnizeze servicii victimelor violenţei în familie din judeţul Olt”, precizează directorul adjunct Gheorghe.
Casă şi terapie pentru 9 persoane
Proiectul se adresează nu numai victimelor violenţei în familie din judeţ, ci şi membrilor familiilor confruntate cu violenţa domestică. Victimele – femei sau bărbaţi, mame cu copii, vor avea asigurate servicii de găzduire, suport şi consiliere, prin proiect fiind prevăzute drept beneficiare 12 persoane. Centrul are o capacitate pentru găzduirea a 9 persoane.
În luna iunie, DGASP Olt va organiza o caravană prin mai multe localităţi ale judeţului, cu scopul de a promova non-violenţa şi de a informa posibilele victime de existenţa unui centru în care se pot adăposti şi beneficia de ajutorul necesar. Trebuie menţionat că aceste victime au la dispoziţie un număr de telefon gratuit la care pot apela- 0800.500.333.