Scriitorul şi jurnalistul Robert D.Kaplan, inclus de două ori „Top 100 Global Thinkers” întocmit de Foreign Policy, a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că președintele Klaus Iohannis „nu a lăsat o impresie solidă” şi „este încă invizibil”, întrebat fiind cum este perceput şeful statului în cercurile de putere de la Washington. „Adesea, când un lider nu este eficient, motivul tine de echipa să slabă.
Dacă preşedintele actual nu proiectează putere şi personalitate atât în ţară, cât şi în capitale precum Washington sau Bruxelles, aceasta e din cauză că echipa să încă nu se ridică la nivelul necesar”, mai spune Kaplan.
Dan Tăpălagă: Sunteţi, evident, un observator atent al actorilor de pe scenă politică americană. Ştiţi foarte bine şi România, de 30-40 de ani. Cum e văzut preşedintele roman, dl. Klaus Iohannis, în rândul brokerilor de putere din SUA?
Robert Kaplan: Cred că, din nefericire, nu prea e văzut deloc. Pe de o parte, media din Washington nu e atentă mai deloc la ce se întâmplă în lume – atenţia ei scade tot mai mult. Din acest punct de vedere, media este un dezastru: acoperirea informaţiilor nu doar despre România, ci despre Japonia, Germania etc. este pe ducă. Pe de altă parte, dacă vorbim despre guvernanţii din Washington, cred că ei ştiu că România are o situaţie mai bună decât alte guverne din ţările fostului Pact de la Varşovia. Are un guvern pro-occidental clar. Aici nu au problemele cu care se întâlnesc în Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Dar, dincolo de toate acestea, preşedintele nu a lăsat o impresie solidă, într-un fel sau altul. Este încă invizibil.
D.T: Este încă invizibil şi în ţară şi e criticat că e slab sau pentru lipsa de acţiune. Ce părere aveţi, din acest punct de vedere?
R.K: Opinia mea este ca liderii trebuie să fie judecaţi în funcţie de echipele lor. Vorbesc despre calitatea oamenilor pe care îi aduci în poziţii precum şeful administraţiei prezidenţiale, consilierul principal pe teme politice sau afaceri externe… Adesea, când un lider nu este eficient, motivul tine de echipa să slabă. Cei mai puternici preşedinţi americani au echipe puternice, au alături oameni într-adevăr puternici, sinceri, care nu se tem să le spună adevărul despre cum merg lucrurile şi care au tot timpul soluţii în minte. Nu am urmărit atent situaţia, dar aş crede că, dacă preşedintele actual nu proiectează putere şi personalitate atât în ţară, cât şi în capitale precum Washington sau Bruxelles, aceasta e din cauză că echipa să încă nu se ridică la nivelul necesar.