Condamnaţi la moarte de un sistem de sănătate bolnav

447

În fiecare lună, circa 80 de olteni pierd lupta cu cancerul, 240 de la începutul anului, 973 anul trecut. La sfârşitul lunii martie, potrivit datelor DSP Olt, 12.278 de persoane din judeţ se luptau cu teribila boală, cărora li se adaugă lunar alte câteva sute. Statisticile sunt îngrijorătoare, iar disperarea acestor oameni pentru care fiecare zi de viaţă trece altfel este dublată de lipsa medicamentelor, mulţi fiind nevoiţi să şi le procure prin comandă. La nivel naţional, confruntaţi cu lipsa a 14 medicamente oncologice, vitale pentru sute de mii de români, bolnavii au semnat inclusiv o petiţie online, abia în aprilie criza medicamentelor intrând în atenţia Avocatului Poporului. De mai bine de o jumătate de an, oltencele care au nevoie de tamoxifen, tratament pentru cancerul mamar, îşi comandă medicamentul de pe internet, din Ungaria, Bulgaria sau Viena, acesta nefiind de găsit în farmaciile din România.

Isterie în rândul pacientelor

Printre cei condamnaţi de statul român la moarte se află şi femeile operate de cancer mamar, peste 150.000 de românce riscând recidiva bolii din lipsa medicamentului de întreţinere- tamoxifenul. Cum nu există înlocuitor, cine şi-a permis a comandat pe piaţa din afara ţării, pe internet sau la diverse reţele, unde tratamentul ajunge să coste şi de 7 ori mai mult decât în România. Cine nu, se roagă la o minune, sperând ca boala să nu recidiveze.

În Olt, bolnavele de cancer mamar nu au mai putut procura din farmacii tamoxifen de circa o jumătate de an, abia acum, în urma implicării Avocatului Poporului, fiind aşteptat un medicament reetichetat, furnizat de producător pentru o altă ţară. Compania Sandoz, reprezentant al producătorului Haxal AG Germania, a notificat Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale că primele loturi pentru România vor fi disponibile începând cu luna septembrie, până atunci, pe baza unei autorizaţii de nevoi speciale, fiind distribuit Tamoxifen Sopharma. Medicamentul este aşteptat, cu o altă concentraţie, în farmacii zilele acestea.

„Ultima dată când am mai adus în farmaciile noastre tamoxifen a fost în octombrie. Lipsa lui a provocat o isterie în rândul pacientelor. Am fost sunată de femei din Bucureşti, din Timişoara, de peste tot. Înlocuitor nu există pe substanţă activă. Acesta este singurul care se prescrie pentru terapia de susţinere. Din câte ştiu, pacientele au comandat pe net din Viena, Bulgaria sau Ungaria, la preţuri de 7 ori mai mari decât la noi. Mâine aşteptăm să ne vină la farmacie un tamoxifen reetichetat- al nostru avea 100 de pastile, acesta are 30”, ne-a declarat Luiza Drăgoi, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt.

Problema este gravă- vor dispărea de pe piaţa românească medicamentele foarte ieftine în comparaţie cu preţurile din alte ţări, indispensabile pentru pacienţi, precum tamoxifenul. Portiţa noastră pentru pacientele care au urmat tratament cu tamoxifen 2-3 ani este să le putem trece pe un alt tip de tratament hormonal.”, explică dr. Adelina Ştiucă, coordonatorul programului de oncologie şi şefa Secţie Oncologie a SJU Slatina.

În februarie, vicepremierul Costin Borc i-a cerut ministrului Sănătăţii să scumpească medicamentele oncologice pentru că producătorii nu mai au profit şi se orientează către alte pieţe, însă ministrul a respins ideea pe motiv că pentru bolnavii români preţul acestor medicamente e deja ridicat.

dr. Adelina Ştiucă, şef Secţia Oncologie SJU Slatina, coordonatorul programului oncologic
dr. Adelina Ştiucă, şef Secţia Oncologie SJU Slatina, coordonatorul programului oncologic

Criză şi la antivomitivele combinate cu citostaticile

Nu numai tamoxifenul se poate procura prin comandă, ci şi alte medicamente. Cea mai mare criză este întâlnită şi la antivomitivele fiole care se folosesc în combinaţie cu citostaticele, precum şi la medicamentele pentru Parkinson.

Antivomitivele sau antiemeticele nu se găsesc nici în circuitul farmaciilor din oraş, nici în cel din spital. În prezent, internaţi în secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina sunt 41 de pacienţi cu diverse tipuri de cancer. Nici pentru ei, farmacia cu circuit închis a spitalului nu poate asigura necesarul 100%, deşi situaţia s-a mai echilibrat recent. „Nu s-au mai adus antiemeticele de acum un an şi mai bine, prin achiziţie de către spital. La externare, pacientul nu le găseşte nici în farmaciile din circuitul deschis. Acesta este important deoarece majoritatea citostaticelor dau emeze. În momentul de faţă, lucrurile s-au mai echilibrat în privinţa crizei de medicamente, găsindu-se soluţii. Spre exemplu, în medicamentaţia pe spital nu există Bevacizumal (nr- anticorp pentru cancer de col uterin, ovarian, renal, bronhopulmonar, mamar, colon sau rect) în concentraţia folosită, de 500mg, aşa că îl compensăm cu cel cu concentraţie de 100mg.”, spune dr. Ştiucă. Şefa programului de oncologie îşi exprimă şi o altă problemă cu care se confruntă: „Mi-aş dori ca circuitul documentelor necesare pentru cistostatice să meargă mai repede”.

Pe bază de comandă în circuitul deschis s-a mers şi pentru erlotinib (nr.- folosit în cancere pulmonare avansate), dar şi pe alte medicamente.

La rândul lor, spitalele se confruntă cu probleme privind achiziţionarea acestor tratamente oncologice, în funcţie de banii alocaţi. „Este o problemă la nivel de minister de gestionare a fondurilor de-a lungul anului. Spre exemplu, ni se alocă o sumă pe primele trei trimestre, iar în ultimul una mai mare decât pe cele trei. În ultima lună din an a trebuit să achiziţionăm medicamente care depăşeau valoarea din restul anului. Ori nu este tocmai în regulă. Nici furnizorii nu pot răspunde comenzilor, nici noi nu putem pune atâtea medicamente pe stoc”, declară dr. Cătălin Pătru, directorul medical al SJU Slatina.

Mii de olteni afectaţi de cancere

La nivelul judeţului Olt, în evidenţele DSP pe primele trei luni ale anului erau 12.278 de persoane diagnosticate cu diverse tipuri de cancere, cele mai răspândite fiind cancerele colo-rectale- 1.129, de sân- 1.115, bronxopulmonare- 898, col- 789, piele- 641, prostată- 550, pancreas-232. În perioada ianuarie- martie, au fost înregistrate 344 cazuri noi, cele mai multe fiind cele bronhopulmonare, colorectale şi de sân. Au pierdut lupta cu boala 240 de olteni, în ianuarie 76, februarie 83, iar în martie 81.

Situaţia pe anul trecut este următoarea: 12.158 de pacienţi, dintre care 1267 cazuri noi. Cele mai multe cazuri: cancer de sân- 1105, 103 noi; colorectal- 1115, 170 noi; bronxopulmonar- 888, 164 noi; prostată- 549, 58 noi; col- 780 total, 65 noi; pancreas- 229, noi-62; piele- 627 pacienţi, cazuri noi 63.

„Avem circa 1200 de cazuri noi numai pe teritoriul Slatinei. În ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi a crescut cu câteva sute. O problemă este şi faptul că mulţi pacienţi se tratează atâta timp cât sunt pe picioare în clinici private, abia când se simt mai rău venind la noi. Îi luăm în evidenţă când boala e în evoluţie. De asemenea, a crescut numărul cazurilor grave care vin la spital să fie luaţi în evidenţă când aproape că nici nu mai au nevoie de tratament”, spune dr. Adelina Ştiucă.

Anul trecut, în Olt au decedat 973 de bolnavi de cancer, cei mai mulţi în luna iunie- 100.