Aleargă pentru a-şi salva colega din ghearele cancerului

345
Violeta Vlad are nevoie de ajutorul semenilor

Elevii şi profesorii de la Colegiul Vocaţional Slatina organizează duminică un cros umanitar, la care îi invită să se alăture pe toţi slătinenii, în speranţa că vor strânge fonduri pentru a-şi ajuta colega să scape de tumora recidivantă care i-a afectat pancreasul, splina şi aorta renală dreaptă, după ce în 2014 a fost operată şi i s-a îndepărtat un rinichi. Eleva se află la tratament la Roma.

Violeta Vlad, elevă în clasa a VI-a C la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina are nevoie de ajutorul semenilor pentru a-şi continua viaţa. Pentru a-i sări în ajutor, colegii şi profesorii organizează duminică Sprintul Umanitar „Alergăm pentru Violeta”, între orele 18.00- 19.00, pe Bulevardul AI Cuza- între fostul magazin Oltul şi Fântâna Speranţei. Cei care doresc să participe se pot înscrie înaintea cursei, taxa de participare reprezentând donaţie pentru tratamentul Violetei.

Înscrierile pentru cros se fac vineri după-amiază, la Fântâna Speranţei, între orele 13,00-21,00. Taxa de participare pentru copii- cu vârsta minima de 8 ani este de 5 lei, iar pentru adulţi – 10 lei. Sâmbătă şi duminică, elevii vor deschide pe esplanadă un stand cu produse hand made realizate de ei, banii din vânzare fiind donaţi aceleiaşi cauze.Campania de salvare a vieţii Violetei va continua şi luni, la ora 17,00, elevi ai liceului organizând un spectacol caritabil pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina.

La radioterapie în Italia

La cei 13 ani, Violeta a fost greu încercată de soartă. În urmă cu doi ani a fost diagnosticată, după o răceală ce părea banală şi o tuse care nu s-a potolit cu nimic âteva luni, cu nefroblastom- stadiul I. A fost operată şi i s-a extirpat un rinichi, iar în 2015 a urmat cure cu ciststatice, finele anului dându-i speranţe că a scăpat cu bine. În martie anul acesta, s-a constatat însă că tumora a recidivat şi i-a afectat pancreasul, splina şi aorta renală dreaptă şi s-a ajuns deja în stadiul III. Cum radioterapie se face în România doar într-o clinică privată, iar procedura este abia la început, părinţii au identificat cu ajutorul unor cunoscuti o clinică în Italia, la Roma, unde Violeta poate urma tratament de specialitate la un alt standard. Cu trei zile înainte de paşte, Violeta a luat drumul Romei.

Elevă de nota 10

Deşi s-a confruntat cu probleme de sănătate, cu căderea părului, pierderea a vreo 20 de kilograme apoi îngrăşare bruscă după tratament, Violeta şi-a păstrat la şcoală zâmbetul pe buze şi s-a implicat în toate acţiunile clasei. „Este o elevă model, numai de notele 9 şi 10. Foarte liniştită şi se oferă mereu la orice- să strângă bani pentru vreo acţiune a clasei, să controleze temele, să întocmească vreo listă, orice, o fire voluntară. Este foarte ambiţioasă, întotdeauna lucrează mai mult decât i se cere, face suplimentar orice. Toţi profesorii avem numai cuvinte de laudă despre ea”, ne spune profesoara de matematică Ioana Simion, pe care o găsim la clasă. Colegii ei privesc scaunul gol, banca a doua de pe rândul de mijloc. Vor participa cu toţii la cros şi îşi vor aduce şi prietenii, sperând că Violeta se va întoarce la şcoală cât mai repede. „Este timidă, însă mereu activă”, ne spune un băiat. „E mereu cu zâmbetul pe buze”, completează altul. „Dacă ia o notă mică, plânge de ciudă”, ne spune şi colega de bancă şi cu toţii se îngrămădesc să vorbească despre colega lor.

Colegii de clasă ai Violetei îi duc dorul
Colegii de clasă ai Violetei îi duc dorul

Strigăt de ajutor

Am amanetat tot ce-am putut, am vrut să gajăm apartamentul, să mai obţinem nişte bani, n-am reuşit. Stăm prost, eu nu mai lucrez, soţul meu a lucrat în străinătate o vreme, a venit, a lucrat în particular, iar acum, pentru că noi suntem mai mult prin spitale, a fost obligat să-l îngrijească pe cel mic. Tatăl meu a fost, la rândul lui, diagnosticat cu o tumoră care a migrat spre plămâni, mama mea şi-a concentrat eforturile să-l îngrijească. Venitul nostru sigur este de 1.300 de lei, pensia Violetei şi alocaţia lor. Sincer, înainte n-aş fi cerut ajutorul nimănui! Acum aş face orice să-mi văd copilul bine, sănătos!“, explică Gina Vlad, mama Violetei, situaţia disperată în care se află.
Violeta face radioterapia la Roma, însă mai trebuie să suporte două operaţii în Bolognia. Familia trebuie să achite intervenţiile chirurgicale pe loc şi doar o parte din chimioterapie şi radioterapie fiind plătite prin CAS, pe cardul european.
Ajunsă la fundul sacului, familia are nevoie disperată de ajutor. Cei care doresc să le întindă o mână, o pot face donând în contul deschis la Banca Transilvania pe numele Vlad Gina Mihaela, în lei – RO37BTRLRONCRT0284328301.

13254888_10209032337986276_1662406126220994312_o