Continuăm serialul cu noi dezvăluiri despre cum a reuşit Mihai Ioana, primarul huligan de la Grădinari, să subtilizeze fondurile publice destinate comunităţii. Vom începe dezvăluirile din acest număr cu unele precizări cu privire la ,,afaceri” relatate în numerele trecute, ca urmare a informaţiilor puse la dispoziţie, în ultima perioadă, de cetăţeni din comună. Pentru că trebuie să recunoaştem, o mare contribuţie la dezvăluirile noastre o au oamenii din comună care ne contactează pentru a ne completa informaţiile referitoare la ,, învârtelile” celui aflat în fruntea administraţiei locale din această comună olteană. Vom continua cu proiectele finanţate din fonduri guvernamentale şi cu cele pentru care s-au alocat banii de la bugetul locale sau din… ,,donaţii”.
Alţi bani de prăduit, alţi fraieri de păcălit
Surse din cadrul administraţiei locale din Grădinari, cărora nu le dăm numele din motive lesne de înţeles, ne-au informat că edilul a înaintat, în parteneriat cu un ONG, tot pe filiera Craiova, un nou proiect de realizare a unei fabrici de conserve. Aceasta ar urma să funcţioneze în fostul grajd de vaci de la fostul CAP. Nu am fi amintit de acest proiect care, deocamdată, nu este finanţat pentru că există cel puţin două probleme: ar fi a treia investiţie de acest gen, dacă este să ne luăm după documente, în plus, grajdul în cauză este unul în care bacilul koch încă mai ,,convieţuieşte”, deci spaţiul este total inpropriu. Acest proiect nici nu va fi pe bune promovat pentru că face parte din cele catalogate de primarul-tâlhar, după spusele funcţionarului din primărie, ,,Alţi bani de prăduit, alţi fraieri de păcălit”. Pentru că, Mihai Ioana nu doar că se laudă cum va face el fabrica de conserve, dar a şi început să promită unora locuri de muncă la viitoarea investiţie menită să schimbe în bine ,,soarta amărâţilor” din Grădinari.
Parcul de distracţii, investiţie realizată doar pe hârtie
Vă informam în numărul trecut despre proiectul intitulat ,,Parc de distracţii”. Cel care ar fi trebuit costuit din fonduri comunitare la stadionul local. El ar fi trebuit împrejmuit şi, pe lângă o bază sportivă modernă, ar fi trebuit să cuprindă şi un loc de joacă modern. Cum, nu există? Aveţi dreptate, nu există! Nu aşa cum ar trebui, conform proiectului care s-a ridicat la câteva zeci de mii de euro. Din aceşti bani abia de a reuşit edilul să încropească o tentativă de gard. Gazonul care ar fi trebuit să fie unul de calitate, nu există. Natural, în locul lui există iarbă. Cât depsre locul de joacă modern, el este alcătuit din trei leagăne aduse, susţin oamenii, de la şcoală. Ce s-a întâplat cu banii, ştiu cel mai bine managerul de proiect Ionela Chiriţă şi primarul Mihai Ioana, dar şi noi. Banii au fost investiţi, vă spunem noi că ei nu vor sufla o vorbă decât în faţa anchetatorilor, la ,,Centrul de ceremonii”, mai bine spus la Cortul de nunţi. Că ăla este ,,proprietate privată a familiei edilului” dacă este să ne luăm după ,,echipa care manageriază afacerea”: Elena Ioana, Tuţi Cizmaru şi Oprea Marinaş ( n.r. fiica, soţia şi ginerele). Cum proiectul ,,Parc de distracţii” a fost realizat prin ZEFIR, reprezentanţii aceste entităţi au şi sosit la Grădinari, înainte de Paşte, pentru a se convinge de ,,realizările” din proiect. Drept dovadă că nu s-a făcut nimic, oamenii au luat la plecare un număr impresionant de fotografii.
Bani pentru pavele şi floricele, la serviciu, dar şi acasă
Rămânem tot la capitolul ,,Parc”, dar schimbăm locaţia şi sursa de finanţare. Cu ceva timp în urmă, edilul a decis că a venit timpul ca să schimbe imaginea zonei în care funcţionează administraţia locală. A alocat din bugetul local câteva sute de milioane de lei vechi pentru beton, pavele, gazon, flori şi arbuşti. Zona a fost amenajată, nimic de zis dar… surpriză: în aceiaşi perioadă au fost betonate şi pavate şi curţile locuinţelor lui Ionuţ şi Bogdan Ioana, nimeni alţii decât cei doi băieţi ai primarului. Nu vi se pare ciudată această coincidenţă? Sugerăm organelor de anchetă să solicite celor două odrasle ale primarului documente pentru beton şi pavele… Noi ştim că nu le deţin deşi materialele de construcţii au fost achiziţionate de la o firmă abonată la banii primăriei. Dacă totuşi le prezintă, nu ar fi rău să arunce o privire şi prin contabilitatea societăţii respective, pentru că documentele sunt emise retroactiv. În plus, se vor convinge de acest lucru şi la o simplă comparaţie a datelor de identificare a facturilor ( n.r. serie, nr. date de emitere) şi de preţul practicat. Ca să nu mai vorbim că nu ar fi totuşi foarte greu să… numere pavelele. Vor constata că numărul celor utilizate în realitate e cam la jumătatea celor achiziţionate. Iar aici, garantăm, primarul a avut nişte complici. Unul ar fi patronul firmei de la care s-a făcut aprovizionarea, alţii ar fi angajaţii din primărie care au făcut parte din comisia de recepţie.
Bani pentru palatele neintabulate
Primul lucru pe care primarul-tâlhar l-a făcut când a venit la primărie a fost să propună o hotărâre de Consiliu Local prin care să se aprobe iniţierea unui proiect de accesare a fondurilor guvenamentale detonate rromilor pentru intabularea locuinţelor construite ilegal. Potrivit estimărilor din proiect, din cele 200 de locuinţe deţinute de rromii din Petculeşti şi Grădinari, jumătate erau fără documente. Deşim în mare parte, sunt adevărate palate pentru ridicarea cărora s-au cheltuit chiar şi câteva miliarde de lei vechi, proprietarii nu au intrat în legalitate pe motiv de lipsă a… banilor. Cum nu aveau acte, nu se achitau nici taxele şi impozitele locale. Nici nu s-au sinchisit oamenii pentru că au primit promisiunea primarului ajuns în funcţie că le va face el acte gratis. La aproape doi ani de la aprobarea hotărârii amintite, Agenţia Naţională pentru Rromi a inclus comuna Grădinari pe lista localităţilor în care se vor finanţa actele pentru locuinţele construite ilegal. Suma destinată celor 102 schiţe cadastrale, 60 de proiecte şi 80 de documentaţii pentru obţinerea a 80 de autorizaţii de construcţii nu a fost înaintată nici de Agenţie şi nici de primărie. Autorităţile au scăpat însă un amănunt esenţial potrivit căruia, printr-o fundaţie suedeză, reprezentată de Rickard Klerfors, au ,,pus la bătaie, vreo 500 milioane de lei vechi, bani cu care trebuia să contribuie administraţia locală ca parte de cofinanţare a proiectului. În cadrul acestuia ar fi trebuit finanţate actele pentru rromii săraci, dacă este să ne luăm după declaraţia lui Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei. Doar că lucrurile nu au stat aşa, prioritate la acte fără bani au avut-o rudele şi amicii primarului, multe dintre ele cu palate în loc de case. Dacă are curajul primarul să ne contrazică, să o facă, dar cu dovezile în mână. Poate este dispus să ne spună şi care au fost urmările implementării acestui proiect asupra bugetului local…Cam ce sume au încasat la buget după intrarea în legalitate a locuinţelor în cauză. Nu-i cerem să ne spună cu cine şi la ce preţ a făcut actele la case, dacă a organizat sau nu licitaţie, pentru că ştim. Pentru că firma este implicată în mai mlte cauze penale, nu o să-i dăm numele. Vă spunem doar că este una din anturajul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, de numele şi acţiunile căruia veţi mai citi câte ceva în rândurile care urmează.
Smecherii şi cu banii de la AJOFM
Asemeni mai multor primării din judeţ, şi administraţia din Grădinari a decis să înfiinţeze o firmă pe lângă Consiliul local în cadrul căreia să fie angajate persoane fără loc de muncă, cu ajutorul fondurilor alocate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Mai exact, primăria angaja un număr de şomeri în cadrul firmei înfiinţate, iar AJOFM Olt le plătea salariul minim pe economie şi dările către buget pentru o perioadă de doi ani. După expirarea acestui termen, autoritatea locală era obligată să menţină relaţiile de muncă încă doi ani. În derularea acestui proiect sut două probleme. Una dintre ele este reprezentată de faptul că la expirarea celor doi ani, oamenii a plecat acasă fără vreo explicaţie. Oamenii primarului (n.r. din informaţiile noastre de această afacere s-a ocupat chiar unul dintre băieţii edilului) le-au scris nişte demisii. Astfel, proiectul a încetat pentru că, culmea, oamenii nu au mai vrut să aibă în loc de muncă. Este adevărat că erau puşi la muncă în schimbul unor bani mult mai puţini decât cei la care aveau dreptul, dar erau ceva mai mult decât nimic şi, în plus, oamenii erau asiguraţi şi se alegeau cu ceva vechime. Cât priveşte banii pe care-i primeau, ei nu erau aceiaşi cu cei de pe ştatele de plată care au fost semnate de altcineva decât angajaţii. Sursele noastre susţn că semnăturile cam seamănă între ele şi că ar fi fost făcute în fals de către Ionuț Ioana, unul dintre fiii edilului. Pe lângă oamenii legii, nu ar fi rău ca peste modul de derulare a acestui proiect finanţat de AJOFM să-şi arunce o privire şi reprezentanţii instituţiei.
Unde sunt materialele din demolări?
Cam asta este întrebarea la care trebuie să răspundă oamenii legii cu privire la activitatea de la începutul mandatului lui Mihai Ioana. Pentru că omul a muncit încă din prima zi de mandat. A făcut-o, aşa după cum suntem siguri că v-aţi dat seama, pentru el, rude şi prieteni, nu pentru amărâţii care abia de fac rost de alimente pntru a le pune ceva pe masă copiilor, mulţi şi desculţi. Dar să o luăm metodic. Mai întâi s-a dispus demolarea fără acte că nu avea nevoie, doar era primar, a unui grajd de la fostul CAP. Motivul, nimeni nu-l ştie. Ce se cunoaşte este că tot ce a rezultat din această demolare a ajuns în Petculeşti. Cum la cine? La băieţii edilului că aveau şi ei nevoie de materiale de construcţii. Chiar dacă nu erau noi cărămizile, erau bune. Mai ales că erau pe gratis. Ce zici, primare, am ghicit motivul?
Şi nu doar cărămizile de la grajdul fostului CAP au ajuns… unde trebuiau, ci şi materialele rezultate din schimbarea sistemului de încălzire a primăriei.Tot ce e pe gratis e binevenit. Mai ales dacă sunt şi bune la casa omului. Întrebarea este cine a făcut parte din comisia care trebuia să supravegheze lucrările amintite şi cum au justificat lipsa materialelor rezultate din lucrările executate? Poate răspund procurorii la aceste întrebări. Sau îşi aruncă o privire şi pe sumele cheltuite pentru reabilitarea fostului sediu al administraţiei locale în care ar trebui să funcţioneze Grupul de Acţiune Locală. Consiliul Local a aprobat cheltuirea a 400 milioane de lei vechi. În realitate prrimarul a dat undă verde pentru o sumă dublă.
Şi-a încălzit neamurile şi amicii cu lemne din bani publici
Dacă tot a beneficiat Ionuţ Ioana de ceva ajutor pentru a-şi pune la punct sistemul centralizat de încălzire a locuinţei, trebuia ajutat şi cu ceva material lemnos. Ăsta este doar unul dintre motivele care a condus la dublarea cantităţii de lemne decontate din bugetul local pentru încălzirea arministraţiei locale. Am spus unul, pentru că maşini cu lemne au fost descărcate şi acasă la edil dar şi la directoarea şcolii din localitate. Să nu îndrăznească să ne contrazică pentru că s-ar putea să le trezească şi mai multe suspiciuni procurorilor. La urma urmei ştiu şi ei că nu pot prezenta documente de cumpărare a lemnelor chiar de la firma de la care au cumpărat pentru primărie. În plus, nu pot spune că le-au achziţionat la negru de pe piaţă, pentru că vorbim de maşini foarte mari şi care, culmea, aparţin aceleiaşi firme care a aprovizionat administraţia locală.
Parcul de maşini de la primărie la dispoziţia copiilor
Nimeni nu ştie că în acest mandat, Mihai Ioana s-a pricopsit cu trei autoturisme: două maşini Logan şi o Nubira ( primită la începutul acestui an), două de la Parlament şi o alta ( un Logan primit în 2013) cadou de la Darius Vâlcov pentru efortul de a-l spijini să ajungă senator. După scandalul cu ziariştii, primarul le-a luat maşina copiilor şi a adus-o la primărie. Acum este utilizată de viceprimar. Despre autohtonele Loganuri, vă putem spune că una este la dispoziţia lui Bogdan Ioana, iar cealaltă a cam dispărut. Este vorba de cea primită de la Vâlcov pentru efortul de a aduna voturi pentru alegerile parlamentare ( Ce ziceţi, domnilor procurori, veţi investiga şi acest caz de cointeresare a alegătorilor? Nu de alta dar să nu se zică despre dumneavoastră că aveţi ceva cu Dragnea, el fiind singurul politician condamnat de ,,învârteli” cu iz electoral.)
Sursa noastră din administraţia locală ne-a mărturisit că se decontează benzină de parcă primarul nu ar mai mânca, nu ar mai dormi, ci doar s-ar plimba cu maşina instituţiei. Aprovizionarea nu se face doar de la o singură staţie cu care ar trebui să existe contract, ci de peste tot şi de pe oriunde din ţară. Cică edilul s-ar plimba în interesul comunităţii pe la Bucureşti, aproape sătămânal, pe la mare şi pe la munte… Cine ştie, poate că vrea să mai găsească fundaţii şi ONG-uri noi care să intre în afacerea cu fonduri destinate rromilor, din care să mai facă şi el rost de ceva bănuţi, dacă va mai pune mâna pe un alt mandat. Culmea este că pentru fiecare aprovizionare se depun delegaţii şi se completează foi. Doar că la o verificare sumară se va observa că ele sunt false.
Şi afacerile primarului-tâlhar de la Grădinari nu se opresc aici, pentru că s-au scos bani din tot ce s-a mişcat în comună: de la reabilitarea drumurilor, de la reabilitarea iluminatului public şi chiar de la sistemul de supraveghere care funcţionează în funcţie de interesele primarului, ca la scandalul cu ziariştii. El a mers până au ajuns echipele TV la primărie. Dar vă promitem că vom reveni cu noi dezvăluiri.