Reacția Rusiei după inaugurarea scutului de la Deveselu

153

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei reacţionează pentru prima dată direct  după inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu. La o zi de la ceremonia din jude’ul nostru, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia îşi va ajusta bugetul militar, pentru a contracara intrarea scutului antirachetă în faza operaţională.

Desfăşurarea de elemente ale sistemului antirachetă american în România complică situaţia internaţională în jurul Rusiei, a declarat vineri preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informează agenţia de presă TASS.

Referitor la sistemul antirachetă al NATO, şeful statului rus a amintit că Moscova şi-a exprimat de nenumărate ori îngrijorările şi şi-a propus cooperarea cu partenerii americani, propunere care a fost respinsă. Totodată, el a subliniat că Rusia îşi modifică în permanenţă planurile în ceea ce priveşte construcţia forţelor sale armate, în funcţie de schimbările pe care le înregistrează situaţia internaţională.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operaţională o componentă terestră a scutului american antirachetă care ar trebui să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice, Rusia avertizând în replică asupra posibilităţii retragerii ei din Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive (START).

Poziţia oficială a NATO, exprimată şi la ceremonia de joi, este că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv şi obiectivul său este de a descuraja acţiuni agresive din partea unor state cu veleităţi nucleare din Asia şi Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

În schimb, Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic şi îi ameninţă securitatea.