Premierea olimpicilor bălşeni, fără finanţare din bugetul local

263
Olimpicii de la fizică, alături de prof. Marian Anghel

O excursie la Disneyland sau contravaloarea acesteia în bani reprezintă premiul aprobat în urmă cu două săptămâni de către consilierii locali bălşeni pentru a recompensa rezultatul de excepţie obţinut de 12 elevi ai urbei, care s-au calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Deşi aprobat, proiectul nu se bucură încă de susţinere financiară.

12 sunt copiii minune ai Balşului, calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare din acest an, copii care au adus prin rezultatele lor multă bucurieîn rândul micii comunităţi de pe malul Olteţului: Alexandra Căruţ- clasa a VI-a la Colegiul Tehnic, calificată la limba română; Alexandru Roşiu- clasa a VI-a la SG „Mihail Drumeş”, olimpiada de fizică; Eliza Pîrlea- clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Petre Pandrea”, olimpiada de informatică; Filip Dugăeşescu- clasa a VIII-a la SG „Mihail Drumeş”, olimpiada de fizică; Alexandra Cazacu- clasa a VIII-a la „M. Drumeş”, olimpiada de chimie; Cristina Cărăuleanu- clasa a IX-a la Colegiul Tehnic, olimpiada de limba franceză; Ilaria Bîră- clasa a IX-a la Liceul Teoretic, olimpiada de istorie; Rareş Gherghina- clasa a X-a la Liceul Teoretic, calificat la trei olimpiade naţionale- biologie, fizică şi chimie; Cerasela Matei- clasa a X-a la Liceul Teoretic, olimpiada de limba franceză; Mădălina Dima- clasa a X-a la Liceul Teoretic, olimpiada de istorie; Cătălin Pîrlea- clasa a XI-a la Liceul Teoretic, olimpiada de fizică şi Alina Stanca- clasa a XI-a la Liceul Teoretic, olimpiada de limba franceză.
Prentru a le recompensa performanţa, consilierii locali au aprobat la ultima şedinţă să le ofere o excursie la Dineyland în perioada iulie- august, cu amendamentul ca elevii care nu pot să meargă sau nu doresc să poată opta pentru a-şi primi premiul în bani, reprezentând contravaloarea excursiei. Deşi aprobată, hotărârea se loveşte de problema finanţării.
„Consiliul Local a aprobat suma de 65.000 de lei în vederea recompensării a 12 olimpici care să meargă la Disneyland împreună cu două cadre didactice. Această hotărâre nu are însă şi finanţare, fiind posibil să fie revocată de către Prefectura Olt, proiectul votat nefiind însoţit şi de raportul Compartimentului buget-contabilitate. Urmează să fie alocaţi bani la prima rectificare bugetară, iar dacă proiectul va fi revocat elevii vor fi premiaţi în bani în toamnă, la Festivalul Toamnei. În perioada 2008-2013 elevii noştri cu performanţe deosebite au fost premiaţi în cadrul acestui festival, acum doi ani fiind organizată o excursie la Disneyland”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Balş, Cristian Popescu.
Surprinsă să afle că primăria nu oferă finanţare punerii în aplicare a hotărârii, iniţiatoarea Mariana Gheorghe, director al Liceului Teoretic „Petre Pandrea” Balş, declară că va redepune proiectul până ce elevii vor fi recompensaţi. „Cred că va fi pusă în aplicare hotărârea după rectificarea bugetară, deoarece nu sunt copiii mei, nu este vorba de o dispută politică aici, cu atât mai mult cu cât aceşti copii nu doar s-au calificat la fazele naţionale, ci au venit şi cu rezultate de excepţie, de care este mândru tot oraşul. Dacă este revocată această hotărâre, o voi depune iar şi iar. Nu voi renunţa, indiferent ce-ar fi. Dacă avem bani de floricele, schimbat băncuţe şi coşuri de gunoi, avem şi pentru aceşti copii. Anul trecut nu le-a dat primăria nici câte 50 de lei la premiere, motivând că nu sunt bani.”, declară Mariana Gheorghe.
Şi dacă vorbim de rezultate de excepţie, nu trebuie uitată performanţa unică pentru învăţământul bălşean- trei medalii la fizică: una de aur şi două de bronz, dar şi tripla calificare a geniului din oraşul de pe Olteţ- Rareş Gherghina.