Preot: „Înainte de a lua, trebuie să dai! Dacă nu avem fapte, nu avem nimic!”

427

50 de suflete din Slatina alcătuiesc comunitatea de greco-catolici, o comunitate prigonită ani de-a rândul şi care acum are parte de toleranţa semenilor şi liniştea de a se ruga lui Isus Cristos. Preotul Paroh Valeriu Catană reprezintă un exemplu de implicare socială, cuvântul Domnului nefiind propovăduit doar în biserică, ci prin fapte.

Comunitatea mică de greco-catolici din Slatina, clădită cu greu de către preotul Valeriu Catană, care a reuşit să ridice parohia actuală după ce a fost nevoit să facă greva foamei în faţa Prefecturii, este una unită, un exemplu pentru mulţi slătineni aparţinând altor culte. Acum, prigoana de care au avut parte ani buni nu se mai resimte, iar greco-catolicii convieţuiesc liniştiţi alături de cei din alte culte. „Ignoranţa pate fi o slăbiciune a acestui popor, pentru că poate fi uşor manipulat. Prigoana am simţit-o prima dată, când m-am apucat ă fac această parohie, când eram păzit cu 5-6 dube de poliţie în timp ce eu făceam greva foamei în faţa prefecturii. Odată ce a încetat regimul Iliescu, a încetat şi această aşa-zisă prigoană. Cu preoţii de aici mă înţeleg foarte bine, pentru că nu avem nimic de împărţit. Comunitatea noastră numără în jur de 50 de persoane, oameni pe care mă bazez, nu cei care vin doar la Paşte şi la Crăciun la biserică.”, spune preotul.
Greco-catolicii se ajută între ei, iar preotul este cel care se implică activ în viaţa fiecărei familii. „Vinerea mergem la bolnavi acasă şi nu puţine au fost cazurile în care parohia i-a înmormântat pe cei care nu a avut cine”, ne dezvăluie preotul Catană, care ne explică faptul că rolul bisericii nu este acela de a lua, ci de a ajuta. „La noi este un jurământ- înainte de a lua, trebuie să dai. Trebuie să te implici şi social, să te implici în toate problemele pe care le au anumite familii. De fapt, acesta este şi rolul bisericii şi cel al preotului- să se implice în viaţa socială. Că degeaba zici „Doamne, Doamne!”, dacă nu te implici. Isus Cristos spune că te implici să-ţi ajuţi aproapele, să nu fim pe timpul fariseilor. Dacă nu avem fapte, nu avem nimic!”, declară Valeriu Catană.
Duminică, greco-catolicii sărbătoresc odată cu ortodocşii Învierea Domnului.