„Comuna Perieţi trebuie să asigure tinerilor viitorul pe care-l merită!”

Laurenţiu LUŢĂ, soluţia UNPR pentru Primăria Perieţi!

1209

Laurenţiu LUŢĂ, de profesie inginer zootehnist, s-a hotărât să nu mai privească nepăsător cum comuna sa rămâne în urma civilizaţiei, cum tinerilor din sat nu li se oferă niciun viitor. A decis să se implice în viaţa comunităţii şi facă tot posibilul pentru a-i schimba viitorul, să le asigure copiilor un cămin în care să nu lipsească investiţiile de bază ale civilizaţiei- drumuri asfaltate, alimentare cu apă, locuri de muncă, învăţământ de calitate, posibilităţi de afirmare.
Împreună cu echipa UNPR vrea să spună stop nepăsării administraţiei locale, să arate că localitatea Perieţi are potenţial de atragere a investitorilor, de a oferi soluţii generaţiei de mâine să trăiască în pas cu vremurile, să arate că expresii precum „la coada sapei” sau „la coada vacii” nu sunt umilitoare, ci posibilităţi antreprenoriale, că oamenii locului pot dezvolta propriile afaceri şi cariere care să le permită să-şi întreţină familiile fără a fi nevoie să plece departe de casă.
Laurenţiu Luţă vrea să fie un primar al oamenilor, nu doar pe ştatul de plată al primăriei, să se implice şi, împreună cu perieţenii, să ia deciziile cele mai bune pentru a schimba Perieţiul de ieri în Perieţiul de mâine.

– Domnule Luţă, de ce v-aţi hotărât să vă implicaţi în viaţa comunităţii, să intraţi în politică şi să candidaţi pentru a conduce administrativ localitatea?
– Fratele meu a fost primar în localitate vreme de 20 de ani. În urmă cu 4 ani a fost ales actualul primar, un tânăr. Din păcate, acesta nu a reuşit să realizeze nici ceea ce a lăsat început înaintaşul său. A găsit 5,6km de drum pentru asfaltare pe SEAP şi a reuşit să realizeze în 4 ani doar 1,5km, a găsit proiect aprobat pentru apă- nici acum nu a realizat alimentarea. Actuala administraţie habar nu are ce înseamnă un proiect, decât minte lumea. De aceea m-am hotărât să mă implic. M-am stabilit în comună şi vreau să fac ceva pentru localitatea în care trăiesc.
– Ce credeţi că au nevoie oamenii din Perieţi şi poate realiza un edil? Care sunt priorităţile comunei?
– Oamenii au nevoie de o vorbă mai blândă, de un primar care să stea de vorbă cu ei, să-i asculte, să le explice ce vrea să facă şi să nu le întoarcă spatele atunci când au nevoie şi ţine de el să le rezolve problemele şi, la fel de important, să nu se dea în lături de a le cere, la rându-i, ajutorul. În prezent, primarul stă închis în birou şi nu stă de vorbă cu nimeni, e o secretomanie totală în primărie.
Sunt multe de făcut în Perieţi. Una dintre priorităţi o reprezintă învăţământul. Trebuie atraşi profesorii în comună care să le predea elevilor, să se stabilească acolo, nu să facă naveta. Dacă ar fi localnici, s-ar implica mai mult. Am conturat deja un proiect privind realizarea unui program „after school”, prin care copiii nevoiaşi să beneficieze de o masă caldă şi un program bine stabilit după ore, cu supravegherea specializată, în care să-şi facă temele şi să fie implicaţi în diverse activităţi care să le pună în valoare aptitudinile- teatru, dans, canto, pictură, deprinderi manuale, limbi străine, etc.
– Pot fi aduşi investitori în comună? Care sunt posibilităţile de a investi acolo?
– Acesta este oful care mă doare cel mai tare. Dacă tu, ca edil, nu poţi atrage investitori pentru a crea locuri de muncă în comună, atunci nu ai făcut nimic, eşti primar degeaba. Sunt foarte multe fete care fac naveta la Slatina să lucreze în croitorie. Un atelier de croitorie în comună, mai ales că avem forţă de muncă tânără şi calificată, ar fi ideal. Fermele mici reprezintă un alt proiect viabil pentru tinerii noştri. Ca viitor primar, vreau să ajut tinerii să se organizeze, să se asocieze să facă un service, să demareze diverse activităţi- în construcţii- zidărie, tâmplărie, dulgherie, agricultură, să acceseze fonduri europene. Tinerii rămân în comună, însă trebuie să li se ofere şi posibilităţi de a-şi întreţine familiile. Ei pot fi calificaţi la cerere, iar cu îndrumarea potrivită şi ajutor se pot descurca.
– Domnule Luţă, cum arată Perieţiul de azi şi cum poate fi transformat, prin proiectele dvs., în comuna de mâine?
– Astăzi, comuna Perieţi are doar două uliţe asfaltate, dintre care una a primarului. În rest, gropi şi praf. Infrastructura este la pământ şi cum aceasta este prima condiţie în atragerea de investitori, mai ales că localitatea noastră nu se află departe de oraş, trebuie neapărat demarate proiecte de asfaltare.
Cum pădurile s-au tăiat şi n-a interesat pe nimeni, intenţionez să organizez un sistem de pază prin care să ne protejăm averea. Trebuie să ne gospodărim singuri, la nivel de comună.
Prioritară nu este numai infrastructura, ci şi asigurarea unor condiţii de civilizaţie indispensabile în zilele noastre, prin alimentarea cu apă a localităţii şi canalizare. Toate acestea, alături de o educaţie de calitate, sănătate , promovarea valorilor culturale şi morale, precum şi asigurarea unor locuri de muncă pot duce la Perieţiul pe care eu îl văd acum în proiectele mele. Eu văd comuna Perieţi ca pe o localitate în plină dezvoltare, care are posibilitatea de a se dezvolta puternic, de a înflori.
– Cine sunt oamenii de lângă dvs.?
– Pornesc la drum cu o echipă de tineri, oameni care doresc să facă ceva pentru a-şi schimba viitorul în bine, oameni care pot să facă ceva, tineri care au ales să vină lângă mine în speranţa că vom reuşi. Sperăm să convingem că intenţiile noastre sunt bune, sunt bazate pe proiecte bine gândite.
– Domnule Luţã, ce mesaj le transmiteţi consătenilor dumneavoastră în ajun de campanie electorală?
– Îi îndemn să se gândească bine la ce-şi doresc pentru copiiilor, să analizeze fiecare candidat în parte şi sã decidã ce e mai binepentru ei, sã-l susţinã pe candidatul care a dovedit cã le cunoaşteproblemele şi are soluţii pentru a le rezolva. Pentru mine cea maibunã carte de vizitã e propria viaţã. Una petrecutã alãturi de ei, în mijlocul lor şi ajutându-i pe cei care mi-au cerut sprijinul, ori decâte ori am putut. Pentru cã ne mai despart câteva zile de Sfiintele Sãrbãtori Pascale, le doresc tuturor consãtenilor mei, fie cã mã susţin, fie cã nu, sã aibã parte de sãrbãtori în luminã, sã fie sãnãtoşi şi sã aibã parte de tot binele din lume şi pe cei dragi alãturi! Paşte Fericit!

Scurt CV
– Profesie: inginer zootehnist
– Studii: Facultatea de Zootehnie Craiova (1996)
Experienţă: Am lucrat inginer stagiar şi apoi şef de fermă la CAP Scorniceşti, apoi CAP Bălteni, inginer şi director la Întreprinderea „Oltul”, din 2006 lucrez în domeniul protecţiei mediului.
– Vârsta: 54 de ani.