7 aprilie- Ziua Mondială a Sănătății

341

Ziua de 7 aprilie este dedicată Zilei Mondiale a Sănătății, astfel că la Slatina acestă zi a fost marcată printr-un simpozion ce avut ca temă diabetul. Acest eveniment, în județul nostru a fost organizat de Ordinul Asistenților Medical Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Olt (OAMGMAM).

În deschiderea evenimentului reprezentanții a trei compani de distribuție a produselor medicale și farmaceutice au prezenta produse inovatoare pe care cadrele medicale, și nu numai le pot folosi în tratarea divesselor afecțiuni.

“Ordinul Asistenților Medical Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România s-a aliat cu Organizația Mondialăa Sănătății, și după cum știți, 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătății, iar cei de la OMS stabilesc în fiecare an o temă de interes major. Tema aleasă de OMS a fost cea a diabetului zaharat. Noi, asistenții medicali din întreaga țară, în toate cele 42 de județe am organizat mai multe evenimente, atât la nivel național, cât și la nivel județean. OAMGMAM, filiala Olt a venit în sprijinulacestui eveniment prin două cursuri, cu doi asistenți medicali din cadrul Spitalului Județean Slatina”, președinte OAMGMAM, filiala Olt, Emilian Liciu.

Potrivit datelor prezentate,  în ultimii trei ani numărul cazurilor noi cu bolnavi de diabet a crescut cu peste 1700 de persoane. În 2013 , la nivelul județului Olt erau înregistrați 10.568 de bolnavi de diabet, anul următor au fost înregistrați 11.453 de diabetici, iar anul trecut 12.367 de persoane diabetice. Numai anul trecut peste 900 de cazuri noi de diabetici au fost înregistrați, cu peste 150 mai mulți, comparativ cu 2013.

“Un pacient cu diabet trebuie să învețe să se hrănească  cât mai corect și cât mai aproape de modul de hrana unui om sănătos. Pentru pacientul cu diabet există 10 porunci pe care trebuie să le respecte”, a declarat Laura Sandu, asistent medical principal  și formator.

La eveniment au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătatea Publică Olt, ai Casei de Asigurări de Sănătate Olt, reprezentanți ai medicilor și ai Consiliilor de Managemet ai tuturor cadrelor sanitare din județ, cât si din sistemul privat.