Frumuseţile şi valorile Oltului, prin ochii unor străini. Poveştilor lor ne arată de ce ar trebui să fim mândri

392

A fost nevoie ca nişte străini să vină şi să ne spună care sunt locurile, oamenii şi evenimentele care ar trebui să ne facă mândri că suntem olteni. Să ne arate că locuim într-un tărâm de poveste şi că este important să nu-I ignorăm frumuseţile şi valorile. Periplul în Olt al echipei “Zig zag prin România” s-a lăsat cu poveşti impresionante, multe postate deja pe site.

Locuri de poveste

“Orice loc vizitat de noi până acum abundă de poveşti şi legende. Multe se pierd pe buzele bătrânilor din sate…Altele răzbesc, precum “Domnul de rouă”din Potopinu. Distanţa dintre anonimat şi public e mică şi în acelaşi timp foarte mare… Lucru acesta ne stă în putere atât nouă, zig zaggerilor călători, dar şi ţie. Da, tu care ne citeşti de obicei poţi să contribui dând de veste o poveste 🙂 Ideea e că România are de câştigat enorm, la nivel turistic şi educaţional prin promovarea poveştilor din fiecare zonă”, mărturisesc zig-zaggerii. Şi au mare dreptate. Ei au descoperit şi povestesc, iar noi avem obligaţia de a le citi descoperirile şi a le promova, pentru a ajunge la urechile cât mai multor iubitori de frumos, fie că este vorba de tradiţii şi meşteşuguri, locuri frumoase, oameni valoroşi, istorie sau altele.
Ce locuri de poveste au descoperit în cele 30 de zile de periplu prin Olt ne mărturisesc tinerii zig-zaggeri pe http://zigzagprinromania.com/blog/olt-locuri/, unde putem afla legenda Domului de rouă de la Dobrosloveni, despre zestrea populară oltenească, Sucidava şi Fântâna sa secretă, cabana de vânătoare a lui Ceauşescu sau Muzeul Ronanaţiului din Caracal. Impresionaţi de dansurile şi portul popular romanaţean, căutătorii de “comori” scriu: “Au înșins ăiștea un joc pentru noi, moldovenii… Ptiu, Doamne! Feciorii și fecioarele din ansambluri ne-au făcut pielea de găină pe notele și pașii încrustați de tradiție strămoșească. Au dansat suite mixte și căluș oltenesc cu pinteni.”

Oameni de fală

Zig zag prin România dă de veste că povestea nu se opreşte la Olt numai la locuri, descoperind oameni de fală, din diverse domenii de activitate. Ne mărturisesc pe http://zigzagprinromania.com/blog/olt-oameni/ cum au aflt secretele lemnului dezvăluite de meşterul Gheorghe Tănase, cum pământul ars are miros de poveste în atelierul lui Ionel Cococi, meşterul care reînvie o tradiţie veche de 7500 de ani realizând ceramica de Vădastra, cum antrenorul şi arbitrul Aurel Baciu promovează skandenbergul la Caracal, cum a ajuns slătineanul Marius Constantin să fie cel mai bun din Europa la skateboarding sau cum Valeru Ciurea a devenit “ambasadorul” meşterilor populari din judeţ.

În orice oltean e un căluşar

Din povestea Oltului, spusă de zig-zaggeri nu lipsesc evenimentele- http://zigzagprinromania.com/blog/olt-evenimente/. Impactul cu dansul căluşului le-a dat vizitatorilor senzaţia că în orice oltean e un căluşar, iar un spectacol al copiilor din Caracal susţinut pe scena Teatrului Naţional din localitate le-a adus aminte de copilărie.
„Sperăm ca după evenimentul Zig Zag prin Olt, mâna de oameni prezentă să fi înțeles importanța colaborării, a conexiunii dintre ei. Un căluș nu se compune dintr-un singur călușar! Da, prieteni… Uneori, și evenimentele acestea se desfășoară în zig zag… Pentru ca, într-un final (necunoscut), să se creeze un cerc, adică unitatea.”, este îndemnul echipei „de poveste”.