Bani de la APIA pentru producătorii de lapte

414

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de ieri, fermierii  pot depun cereri pentru ajutorul excepțional.

Cei care au activitatea în  sectorul laptelui și produselor lactate, conform HG nr. 160/16 martie 2016 pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor. Fermierii pot depune cererile la centrele APIA până la data de 8 aprilie.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar producătorii de lapte de vacă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Fermierii trebuie să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări  pentru anul de cotă 2014-2015  și dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015.

Fermierii trebuie să facă dovada că sunt în activitate, au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător, și dețin cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului. Producția de lapte livrată pe beneficiar trebuie să fie de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015. Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar, se calculează de către APIA conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015. Astfel, fermierii vor primi 240 euro pe beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv și 20 tone inclusiv, 12 euro pe tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone și până la 200 tone inclusiv și 2900 euro pe beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Pentru informații, fermierii se pot adresa centrelor APIA, sau pot accesa site-ul www.apia.org.ro.