Oltul exportă metale, plastice, cauciuc şi textile de sute de milioane de euro. Vezi ce importă!

229

Peste 1,5 miliarde de euro reprezintă valoarea mărfurilor importate şi exportate din judeţul Olt, producţia industrială crescând în 2015 faţă de anul anterior cu peste 20%. Aproape jumătate dintre mărfurile aduse din alte ţări sunt din categoria materialelor plastice şi metalelor comune, aceleaşi categorii dominând şi exporturile.

Deşi se află în cea mai săracă zonă din România şi a doua ca sărăcie din Europa, Oltul se poate lăuda cu afaceri cu multe zerouri. Societăţi precum Alro, Pirelli, Prysmian, Yazaki, IAC, Artrom, la care se adaugă afaceri din secţiunile textile, bricolaj, construcţii, agricultură, au făcut ca producţia industrială să fie în creştere. Anul trecut, exporturile realizate până la sfârşitul lunii octombrie (situaţie finalizată de Direcţia Judeţeană de Statistică Olt) s-au ridicat la 1.058.339.000 de euro. Mai mult de jumătate dintre mărfurile care au trecut graniţa sunt din secţiunea metale comune şi articole din acestea, pe locul doi situându-se materialele plastice, cauciuc şi articolele din acestea (29,1% din exporturi), urmate de maşini, aparate şi echipamente electrice, materii textile, precum şi produse ale industriei chimice şi industriilor conexe. Cea mai mare valoare a mărfurilor exportate au avut-o materialele plastice, cauciuc şi produse din acestea, însumând peste 300 de milioane de euro.

Din judeţul nostru au ajuns în toată lumea şi mijloace de transport, produse din lemn, produse alimentare, grădini şi uleiuri animale, produse vegetale, deşuri de hârtie, precum şi instrumente şi aparate optice.

Importurile s-au situat ca valoare la jumătatea exporturilor, pentru afacerile derulate în Olt aducându-se din afara graniţelor cele mai multe mărfuri din aceleaşi categorii- materiale plastice, metale comune, maşini şi aparate electrice, materiale textile, pe locul I situându-se, şi ca valoare, şi ca volum, plasticele şi cauciucul, cu tranyacţii de peste 125 de milioane de euro.

Din afara ţării au mai fost aduse la noi: animale vii şi produse animale; produse vegetale; grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale; produse alimentare, băuturi, tutun; produse minerale; produse chimice; piei crude şi tăbăcite; produse din lemn; deşeuri hârtie; încălţăminte şi pălării; articole din piatră; mijloace de transport; instrumente şi aparate optice.