DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea

133

Direcția Naționlă Anticorupție a cerut astăzi Senatului să încuviințeze urmărirea penală în cazul șefului UNPR Gabriel Oprea. Fostul ministru de Interne este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu.

Senatorii vor decide prin vot dacă îi vor ridica imunitatea lui Oprea, acuzat că ar fi beneficiat în mod ilegal de coloană oficială și că l-ar fi ajutat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să beneficieze, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.
„Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale. Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, arată DNA.
Procurorii au precizat că circa 27 de polițiști au fost puși în intersecții în seara de 20 octombrie 2015. Atunci a avut loc accidentul polițistului-motociclist Bogdan Gigină, care se afla în coloana oficială a lui Gabriel Oprea, la acea vreme ministru de Interne și vicepremier pe probleme de siguranța națională.
Coloanele oficiale în care se afla Oprea se deplasau și cu 120 km/h prin oraș, potrivit procurororilor anticorupție.