Fonduri europene, fraudate prin documente false la Olt

359

Florentin Remus Păun, administratorul SC VALSTUD CONSTRUCT CENTER SRL a obținut ilegal circa 125.000 de euro fonduri europene, folosind documente false. Acesta a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova  pentru fraudarea fondurilor europene, fiind cerecetat în stare de libertate. Informația a fost făcută publică astăzi de către Biroul de Informare și Relații Publice a Direcției Naționale Anticorupție, în cadrul unei sinteze a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în decembrie 2015. Printre cele 11 cazuri privnd infracțiuni legate de fraudarea fondurilor europene, se numără și unul de la Olt.

Florentin Păun este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale). Totodată, în sarcina S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada iunie – iulie 2010, inculpatul Păun Remus Florentin, în calitate de reprezentant legal al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. și reprezentant legal al proiectului „Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor”, cu ocazia depunerii cererii de finanțare privind proiectul respectiv, la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Olt din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, a anexat mai multe documente false cu ajutorul cărora a indus în eroare funcționarii A.P.D.R.P., care au avizat favorabil cererea, încheind contractul de finanțare și au dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile (F.E.A.D.R.) a sumei de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro). Astfel, prin accesarea și atribuirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile F.E.A.D.R., pentru implementarea proiectului „Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor”, s-a produs un prejudiciu de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro), sumă ce a fost obținută pe nedrept de S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit ca parte civilă cu suma menționată anterior. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpatul Păun Florentin Remus. 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.