FOTO-VIDEO Marius Constantin face spectacol sportiv pentru o lume întreagă

597

Campion european de freestyle skateboarding şi vicecampion mondial, slătineanul Marius Constantin luptă ca skateboardingului să i se dea locul cuvenit în rândul sporturilor de performanţă. Şi-a lansat pe piaţă propria placă, produsă în Ungaria şi comercializată la nivel internaţional, deţine două canale de youtube cele mai abonate din România şi cu milioane de vizualizări şi, de curând, s-a implicat într-un proiect de realizare a unui skatepark la Slatina.


Se numeşte Marius Constantin, are 27 de ani, a crescut la Slatina şi poate face lucruri uimitoare cu placa de skateboard. Talentul său este de neegalat în ţară, iar sute de fani îl asaltează cu cereri de autografe după ce îi urmăresc tutorialele pe internet. „Pasiunea mea pentru skateboarding a început în anul 2006. Am început cu street-style, dar uşor- uşor m-am îndepărtat de acesta, alegând disciplina de freestyle, o formă pură, elegantă, de a fi unul şi acelaşi cu placa. Stilul presupune o fluiditate şi tehnicitate ce se poate obţine numai prin multe ore de practică şi concentrare, la care publicul are o reacţie extrem de pozitivă.
Freestyle skateboaringul este perfect pentru orice suprafaţă plată: se poate face pe scene de teatru, scenă deschisă, în coregrafie sau duet, posibilităţile fiind multe”, spune el.
La Slatina, se dă cu placa mai ales pe esplanadă, în Bucureşti, unde lucrează de circa o jumătate de an la o firmă de distribuţie căşti audio, merge în Parcul Carol. „Nu am nevoie de o suprafaţă specială, îmi trebuie una plată, fără găuri. Locurile din ţară destinate skateboardingului sunt mici, de obicei aglomerate, şi risc să-i rănesc pe începători. Vreau să particip la toate concursurile internaţionale şi să-mi reprezint cu drag ţara, lucru care nu poate fi împlinit fără un sprijin. Vreau ca în viitorul apropiat România să fie gazda unui campionat european de freestyle şi, de ce nu, al unuia mondial”, spune Marius.
A bifat prima participare a României la Campionatul Mondial de Freestyle sketeboarding, în 2012, în Germania, de unde s-a întors cu locul 9. S-a ambiţionat, iar un an mai târziu a devenit vicecampion mondial la World Freestyle skateboarding Championship, Anglia. Anul trecut a reuşit performanţa de a câştiga Campionatul European de Fresstyle skateboarding din Germania. Se pregăteşte să reprezinte la anul România la campionatele din Canada (în mai, pentru care are promis sprijinul Primăriei Slatina), în iunie în Germania, în septembrie în Japonia şi, dacă se va realiza, şi la cel organizat de Anglia şi Suedia. Visează ca, de anul viitor, să reuşească, în urma demersurilor efectuate, să integreze freestylul într-un concurs de street din România.”Skateboardingul este un sport extrem şi cred că ar trebui privit ca un sport şi în România. Au apărut sporturi noi şi ar trebui schimbată legislaţia în ton cu preocupările tinerilor”, spune el.

Placa “Marius Constantin”, produsă în Ungaria

Are propria placă, produsă în Ungaria, iar aceasta se poate comanda de oriunde din Europa.
“Pentru că nicio placă nu era potrivită stilului meu, tăiam cu şoricelul plăcile în faţa blocului. Acum doi ani, căutam un prototip de placă, pentru a nu mai comanda din America. Aşa am dat peste Cirus Skateboards din Ungaria. Am comandat câteva plăci, iar lor le-a plăcut prototipul meu şi aşa s-a născut colaborarea cu ei. Acum, modelul meu este la ei pe site la vânzare, cu numele meu. Din ianuarie o să am pentru ei şi propria grafică. Plăcile sunt livrate internaţional. Acum, oricine poate să se dea pe forma şi mărimea plăcii mele, făcută să avantajeze orice trick. Deck-ul este creat la presa din Ungaria şi este produs din şapte straturi de bambus plus două din carbon, pentru o rezistenţă superioară.”, ne dezvăluie campionul.
Freestyle-ul a început să prindă foarte bine în rândul tinerilor, însă aceştia se lovesc de dificultăţi în procurarea produselor, pe piaţa internă găsindu-se doar axe, iar roţile şi plăcile trebuind comandate din afară.

Milioane de accesări pentru tutoriale

A ajuns la un nivel ridicat în practicarea acestui sport şi este dispus să-şi împărtăşescă experienţa şi cunoştinţele cu toţi cei care doresc să înveţe cum să facă trick-ul perfect. “Am putut ajuta la creşterea skateboardingului în România prin postarea pe internet de videoclipuri şi tutoriale. Aceste clipuri au făcut vizualizări de numărul zecilor de mii, un exemplu bun fiind „Cum să faci ollie”, care a trecut de 100.000 de vizualizări. Copiii au găsit o cale mai uşoară de a se apuca de acest sport, având tutoriale pentru numeroase trick-uri, reparaţii, montare, înlocuire, precum şi redirecţionare către shopuri, pentru a îşi putea procura produse. Pe lângă pasiunea mea pentru skateboarding, sunt şi un bun organizator de eventuri. Un exemplu bun ar fi contestul organizat în 2012 în Slatina pentru sprijinirea noii generaţii”, povesteşte Marius.
Cum tutorialele lui fac furori pe internet, nici fanii nu au întârziat să apară. La solicitarea fanilor care îl asaltează cu solicitări prin comentarii pe net, Marius Constantin le trimite anual sute de autografe şi fotografii.
Detin doua canale de youtube, ambele fiind cele mai abonate din România.”Primul este personal, unde urc tot ce ţine de freestyle: tutoriale, edituri, interviuri, etc. Al doilea este de crew, unde promovez atât tutoriale pentru street, cât şi persoane talentate care nu au posibilitatea de a se afirma.Am ajuns la peste 18.000 de abonaţi şi 5,5 milioane vizualizări.Deţin cea mai apreciată pagină din România ca atlet, în domeniul sportului extrem de la noi, fie că vorbim de skateboarding, role, bmx sau altele”, ne dezvăluie slătineanul.

Skate crew, 5 ani la Slatina

Aproape fiecare oraş are un crew, o echipă care să participe cel puţin la competiţii inter-judeţene. Slatina Skate Crew s-a format în urmă cu cinci ani şi cuprinde în prezent circa 30 de membri, fără începători, unii skateri, alţii doar susţinători. Dintre ei, doar Marius Constantin participă la concursuri internaţionale. “Suntem o echipă bine întemeiată, formată din prieteni care consideră că pot arăta ce pot să facă.”, spune el. Printre realizări se numără obţinerea unui loc II la un concurs la Reşiţa. Cele mai bune locuri unde se pot da cu placa sunt platourile din faţa Casei Tineretului şi Casei de Cultură, însă Slatina nu le poate oferi, aşa cum până şi oraşele mici din ţară pot, un loc unde tinerii iubitori ai acestui sport să se poată întâlni, să se antreneze, să schimbe idei.

Iniţiator pentru un skatepark la Slatina

Încă de acum doi ani, Marius Constantin a propus administraţiei locale să realizeze un skatepark, motivând importanţa unui asemenea loc pentru tineri. Acum, considerând că lucrurile au evoluat, că s-a produs o schimbare de mentalitate şi că şi gândirea celor care conduc oraşul este diferită, cu atât mai mult cu cât şi acest sport considerat extrem a devenit din ce în ce mai mult practicat de copii şi tineri, campionul european a readus în atenţie iniţiativa de a se crea acest skatepark în capitala Oltului. Ideea a ambiţionat mai mulţi tineri care au şi demarat o campanie de strângere de semnături în acest sens.
„Un skatepark este mai mult decât un loc de dat pe skate, role sau bmx. Este un sanctuar urban unde persoanele cu hobby-uri ieşite din comun, cum ar spune alţii, se întâlnesc şi îşi împart experienţa. În toţi anii mei de când mă dau, am observat acest lucru: unde este un skatepark, este şi cultură urbană, brakdance, beat-box, hip-hop, graffity, la care se alătură şi sporturile extreme şi dă un aer occidental de neegalat. Într-un skatepark se pot ţine concursuri periodice din domeniul skate/role/bmx/trotinete, dar şi evenimente total diferite cum ar fi strâgerea pentru încurajarea unor persoane ce vor să se ridice într-o anumită diciplină, demonstraţii diverse etc. Copiii nu vor mai avea probleme cu poliţia pe motivul că nu au voie să se dea în anumite zone sau că vor vandaliza anumite porţiuni. Vom primi vizite de la sportivi din alte oraşe regulat, dar şi din alte ţări dacă îl facem cu cap. Slatina va avea numai de câştigat cu acest skatepark şi aici mă refer şi la cultura urbană, deschiderea oamenilor în lucruri noi şi punerea oraşului pe harta României într-o imagine cât mai bună.”, îşi susţine Marius demersul.
Iniţiativa s-a bucrat de succes, Primăria Slatina luând de curând decizia de a cuprinde printre investiţiile de anul viitor şi construirea celui mai mare skatepark din Europa, la intrarea în Slatina, pe locul unui fost parc orăşenesc.

1 COMENTARIU

  1. Super tare articolul. Dar si mai tare baiatul. Oricum Vreau mai multe articole din presa locala pentru tineri. Bravooo Mirela!

Comments are closed.