Documentația în vederea acreditării ocupă jumătate din timpul de lucru al medicilor șefi de secției și asistentelor șefe din Spitalul Județean de Urgență Slatina, directorul medical declarând însă că nu poate fi vorba de încadrarea suplimentară de personal specializat, ci, dacă s-ar putea mări schema, ar opta tot pentru angajarea de personal medical.
Cu doar câteva zile înainte de sosirea comisiei de evaluare în vederea acreditării, Spitalul Județean de Urgență Slatina continuă să fie un furnicar. Din secțiile spitalului se aduc la semnat sute de situații, se lucrează în continuare la proceduri, se repetă zilnic pașii de urmat în situația în care personalul va fi intervievat sau va fi pus în situația de a simula cum procedează într-un caz de urgență. Toate aceste pregătiri, însă, ocupă bună parte din programul de lucru al celor direct implicați.
„Noi stăm pe undeva mai bine decât alte spitale, în sensul că avem nucleul de calitate, chiar dacă aici activează persoane care au și alte atribuții, nu fac doar asta. Chiar și așa, cred că pentru persoanele care se ocupă pe secții de acreditare, și e vorba în special de medicii șefi și asistentele șefe, jumătate din timpul de lucru trece așa. Bineînțeles că situația ar sta altfel dacă am avea angajați care să se ocupe în mod special doar de implementarea criteriilor de calitate. Dar cum nu ne permitem acest lucru, m-aș bucura dacă am putea să angajăm, să angajăm tot personal medical, pentru că oricum suntem deficitari și sunt puși să facă de toate“, a declarat directorul medical, Cătălin Pătru
Deși parte din regulile de acreditare s-au schimbat nu cu mult timp în urmă, în sensul în care acum comisiile de evaluare pun mare accent pe implementarea standardelor, nu doar pe existența documentelor, directorul medical Cătălin Pătru este încrezător că spitalul va trece cu bine procesul de acreditare.
„Ceea ce ar trebui să învățăm foarte bine în această perioadă și să și rămânem cu acest aspect este să ne autoevaluăm mai serios ca până acum, pentru că o parte din condițiile de îndeplinit sunt exhaustive, nu au relevanță practică, dar acest lucru trebuie să rămână. Peste cinci ani va fi un nou proces de acreditare, trebuie să rămânem cu ce am dobândit.“, a declarat dr. Pătru.
Multe din lucrurile de pus la punct ar trebui, însă, adaptate, mai spune directorul medical. Este cazul formularelor de consimțământ care sunt atașate foilor de observație. Sunt cazuri în care numărul acestora ajunge la șapte, pentru un singur pacient. „Ne-am gândit să comprimăm cumva informația, să gândim un singur formular care să conțină toate datele necesare în cazul unei intervenții chirurgicale, anestezii, tranfuzii de sânge etc., altfel vom ajunge la munți de hârtii“, a mai spus Pătru.
Comisia de evaluare în vederea acreditării va sosi la Spitalul Județean de Urgență Slatina la începutul săptămânii viitoare. Procesul va viza evaluarea activității având în vedere toate aspectele. Se vor aplica chestionare angajaților și pacienților, vor fi intervievați șefii, se vor analiza docmentele, se vor face simulări în fiecare secției, se va evalua dotarea materială, se vor verifica circuitele funcționale etc.