Ploile din această lună au dat mari bătăi de cap fermierilor din Olt. Mulţi dintre ei nu au reuşită să treiere floarea-soarelui şi nici să recolteze porumbul înainte de venirea lor. De teamă să nu piardă toată producţia, fermierii o strânga acum cum pot. Cei cu dare de mână au apelat la combinele pe şenile.
,,Pentru că nu se poate treiera cu combina normală, am apelat la combinele care se deplasează pe şenile. Folosirea lor creşte costurile, pentru că ele consumă mai mult combustibil decât utilajele normale, dar astfel mai reuşim să reducem din pagubele produse de ploi la culturile de prăşitoare”, ne-a declarat un fermier din zona Schitu.
Folosirea şenilatelor la recoltarea culturilor prăşitoare are, în cazul unui sol îmbibat cu apă, efecte dintre cele mai nedorite.
,,Utilizarea acestor utilaje strică testura solului pentru doi sau trei ani” a susţinut Ionel Mirea, unul dintre fermierii importanţi din judeţ.
Cele mai mari suprafeţe cu porumb şi floarea-soarelui nerecoltate se întâlnesc în Câmpia Boianului. Aici, în luna octombrie, a plouat cât pentru trei luni, în condiţiile în care soarele nu mai avea suficientă putere pentru a evapora apa în surplus.
,,Cele mai mari probleme în privinţa recoltatului le avem la culturile de floarea-soarelui. Aici producţia redusă cantitativ de secetă s-a depreciate calitativ din cauza recoltării cu întârziere”, a susţinut directorul DADR Olt, Dan Bărăgan.