Se pregătesc de proteste

61

Angajaţii olteni din Sănătate au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, nemulţumiţi de reacţia guvernanţilor la pichetările de luna trecută.  Indiferent de structurile profesionale reprezentate, aceştia solicită alocarea a 6%din Produsul Intern Brut pentru sectorul sanitar şi o lege proprie de salarizare.

Nivelul de salarizare şi lipsa resurselor financiare pentru susţinerea sistemului sanitar, în special a unităţilor spitaliceşti, reprezintă principalele nemulţumiri ale angajaţilor din domeniu.

Pentru declanşarea grevei generale trebuie să se pronunţe mai mult de jumătate dintre angajaţii din sistemul sanitar din Olt.

De săptămâna viitoare, în Olt, angajaţii din Sănătate vor intra în grevă japoneză, desfăşurându-şi activitatea purtând banderolă tricoloră. Tot atunci reprezentanţii structurilor sindicale se vor reuni pentru a pune la punct calendarul protestelor ce vor fi organizate.

Dincolo de solicitările proprii fiecărei structuri sindicale sau profesionale, care alcătuieşte Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, existăşi puncte comune.

Medicii din Colegiul Medicilor şi Camera Federativă a Medicilor vor cu prioritate mărirea salariilor rezidenţilor, asistenţii vor contract colectiv de muncă la nivel de ramură, salariaţii din sectorul asistenţă medicalăşcolară vor personal suficient în cabinetele şcolare, stomatologii vor reluarea decontării servicilor stomatologice, iar farmaciştii cer termene mai mici de plată a facturilor.