61 de ajutoare de urgență acordate pentru sprijinirea unor familii ori persoane singure din județul Olt

155

Guvernul a aprobat astăzi acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 2.179.000 lei pentru sprijinirea a 509 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii sau alunecări de teren, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune social. Printre acestea, și 61 de ajutoare ce au ajuns în județul Olt, în sumă totală de 107.500 lei.

89 de familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din mai multe județe au primit ajutoare de urgență de la Guvern. În județul Olt au fost acordate trei astfel de ajutoare, în valoare de 21.000 lei. Totodată, printre cele 394 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, incluse pe lista cu ajutoare se numără și 58 din județul Olt.

,,Principalele situații deosebite cu care se confruntă familiile și persoanele singure pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență sunt problemele grave de sănătate (boli oncologice, boli cardiace, boli degenerative, boli respiratorii, boli genetice, transplant de organe, boli psihice etc.), care necesită tratamente medicale de durată și/sau intervenții chirurgicale, recuperare medicală la clinici din țară ori străinătate, achiziționarea de proteze/dispozitive medicale etc., care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate, cheltuieli cu regim alimentar, suplimente nutriționale, terapii specifice pentru copiii cu dizabilități (tulburări din spectrul autist etc.), cheltuieli de transport și cazare pentru pacienți la clinicile medicale în țară sau în străinătate, precum și pentru însoțitorii acestora. Dintre acestea se disting câteva familii din județele Argeș, Brașov, Buzău, Călărași, Covasna, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Vâlcea și municipiul București, ai căror membri, copii și adulți, suferă de boli foarte grave și necesită un suport financiar considerabil, pentru analize medicale, tratamente și intervenții chirurgicale, recuperare medicală, la clinici din țară ori din străinătate. Aceste situații critice de viață afectează întreaga familie din punct de vedere psihologic, social, financiar, acestea aflându-se de multe ori în situația de a nu putea asigura cele necesare traiului zilnic ori pentru întreținerea locuinței, acumulând datorii la plata utilităților, existând riscul evacuării din locuință. Totodată, există o categorie de persoane vulnerabile aflate la limita sărăciei, familii cu copii minori, persoane fără adăpost, persoane singure, vârstnice, care se confruntă cu situații socio-materiale și de locuit precare, insalubre, locuiesc în case în stare avansată de degradare din cauza intemperiilor produse în timp și care, din cauza resurselor financiare precare nu au fost întreținute, reparate corespunzător, toate acestea sporind riscul de excluziune socială. Prin acordarea acestor ajutoare se are în vedere sprijinirea familiilor și persoanelor singure pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, pentru igienizarea și repararea locuințelor, pentru depășirea situațiilor de dificultate cu care se confruntă,, se arată în HG.