Fosta capitală a Daciei Inferioare, actuala comună olteană Dobrosloveni, este deținătoarea unui adevărat tezaur, mii de vestigii dacice și romane zăcând împrăștiate prin pământul localității, iar cele descoperite fiind expuse în mansarda Centrului de Informare Turistică. Însă cea mai importantă este Romula- cel mai mare oraș roman de la sud de Carpați, un șantier arheologic ce a stârnit interesul unui grup de investitori italieni, care au vizitat localitatea astăzi.
Primarul comunei Dobrosloveni, Gheorghe Tudorașcu, anunță un parteneriat cu investitori italieni pentru dezvoltarea localității. Vatră a vechii așezări dacice Malva, satul Reșca fiind întemeiat pe fosta capitală a Daciei Inferioare, a atras atenția prin potențialul turistic.
,,Astăzi, 6 martie, am avut onoarea de a primi o delegație de prestigiu, formată din personalități marcante din domeniul investițiilor, arhitecturii și dezvoltării economice internaționale. Printre oaspeții noștri s-au numărat Francesco Signoriello, președintele World Area Finance/World Area Balkans, cu investiții majore în Casablanca, Dubai, Londra, Luxemburg, Mumbai, New York, Panama și Singapore, Olimpia Dobre Amore, proiectant european acreditat la Bruxelles, Georgio Farini-Bologna, arhitect specializat în situri arheologice, Gabriel Vlăduț, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj și Valentin Mitrică, președintele Cluster BIO Oltenia. Delegația din Italia a vizitat situl arheologic Romula Malva din Dobrosloveni, unde au venit în calitate de investitori, interesați de potențialul de dezvoltare al acestei zone cu o bogată moștenire istorică. Întâlnirea s-a dovedit extrem de benefică, iar în urma discuțiilor s-a concretizat un parteneriat strategic, ce va aduce schimbări majore din punct de vedere financiar și economic pentru comunitatea din Dobrosloveni. Această colaborare reprezintă un pas important în valorificarea patrimoniului arheologic local, deschizând noi oportunități pentru turism, dezvoltare urbană și creșterea investițiilor în regiune,, anunță edilul comunei Dobrosloveni.
La fosta capitală a Daciei Inferioare, anii trecuți, în timpul cercetărilor arheologice, a fost descoperită o clădire romană cu instalaţie de încălzire prin podea (hypocaust), care avea pereţii acoperiţi cu pictură în frescă cu motive geometrice şi vegetale, cu panouri cu stucatură, considerată de către specialişti una dintre cele mai relevante pentru epoca romană, la nivel naţional şi este amplasată în fortificaţia centrală, cu ziduri care păstrează până la 13 rânduri de cărămizi, cu o înălţime de aproape un metru. De asemenea, s-au descoperit indicii privind prelucrarea bronzului și osului, lărgindu-se sfera ocupațiilor meșteșugărești identificate în acest oraș roman. Materialele arheologice sunt de ordinul miilor și diverse, de la monede din bronz și argint, obiecte din sticlă, os, bronz și fier la cărămizi cu amprente ale unor animale. Primele săpături au început la Romula în 1869, însă cercetări sistematice ştiinţifice consistente au început abia în anul 1965. În anul 2007 a fost iniţiat primul Program interdisciplinar de cercetare a sitului arheologic Romula.