20 de operatori din sectorul alimentar găsiți cu nereguli care pot duce la îmbolnăvirea consumatorilor au fost amendați de inspectorii sanitari-vetrinari. În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.
În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, la nivelul județului Olt DSVSA a intensificat controalele sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.
,,În perioada 01.12.-11.12.2024, inspectorii din cadrul DSVSA Olt au efectuat un număr de 72 controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final. S-au aplicat 20 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 192.400 lei la unități de tip supermarketˮ, anunță instituția.
Printre neconformitățile constatate, au fost: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; stare de igienă necorespunzătoare în spațiile de depozitare, neîntreținerea spațiilor și echipamentelor; manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă; lipsă probe prelevate în cadrul programului de autocontrol.
DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. ,,După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C,, explică specialiștii.