Casa de Pensii: Prestatorii casnici sunt contribuabili ai sistemului public de pensii

58

Casa Națională de Pensii le reamintește prestatorilor casnici că sunt contribuabili ai sistemului public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2024, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 111/2022.

Instituţiile care gestionează activitatea prestatorilor casnici, în speță agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București, sunt obligate să întocmească şi să depună, la organul fiscal central, declaraţia nominală de asigurare, respectiv o declaraţie rectificativă a declaraţiei nominale de asigurare, în cazul în care se constată erori în cuprinsul declaraţiilor nominale inițiale.
Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este prevăzută de Legea nr. 111/2022.
Persoanele menționate anterior pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal.

Poate fi prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat. În total, au fost stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice și care vizează îngrijirea locuințelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente. Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și prestarea activităților în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.