Autoritățile supraveghează 11 localități din Olt și mai multe fonduri de vânătoare, în urma focarului de pestă din ferma de la Ipotești

864

Nu mai puțin de 24.110 porci vor fi uciși într-o fermă din comuna Ipotești, după ce analizele de laborator au confirmat prezența peste porcine. Focarul impune supravegheri în 11 localități din zonă și mai multe fonduri de vânătoare, fiind interzisă vânzarea porcilor și produselor din carne.

Focar de pestă porcină la ferma din Ipotești. Circa 24.000 de suine SACRIFICATE | Realitatea Oltului

În urma buletinului de analiză emis pe 14 octombrie de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, toți porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ipotești, județul Olt, vor fi omorâți. Este vorba despre un efectiv de aproximativ 24.110 capete. Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială.

Potrivit DSVSA Olt, la acestă dată nu mai sunt active alte focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploatații comerciale sau din gospodăriile populației la nivelul județului Olt.

Autoritățile au impus măsuri pentru a se preveni răspândirea pestei în zonă:

  • Zona de protecție cuprinde următoarele localități: IPOTEȘTI, COTEANA. Include, de asemenea, fondurile cinegetice 33 COTEANA  și  35 BERCICA
  • Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:
  1. MILCOV – STEJARU, ULMI, MILCOVU DIN VALE, MILCOVU DIN DEAL
  2. BRÂNCOVENI – MĂRGHENI, OCIOGI, VĂLENI
  3. OSICA DE SUS – VLĂDULENI, OSTROV, TOMENI, GRECI, PERETU
  4. FĂLCOIU – CIOROIU, CIOROIAȘU
  5. MARUNTEI– MALU ROȘU, BĂLĂNEȘTI
  6. IZVOARELE
  7. VÂLCELE – BĂRCĂNEȘTI
  8. SCHITU – LISA
  9. BREBENI – TEIUSU
  10. Include fondurile cinegetice 34 COMANI, 24 MILCOV, 31 BĂRCĂNEȘTI, 25 BREBENI, 23 SLĂTIOARA, 39 REȘCA.

,,DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație . Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (ppa). Se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii,, transmite DSVSA Olt.