Ciclonul Ashley a intrat pe teritoriul României, aducând cu el furtuni violente și ploi torențiale. Autoritățile au activat planuri de prevenire a dezastrului, iar populația a fost avertizată cu privire la posibile inundații și alte fenomene meteorologice severe. Până acum, în Olt ploile nu au făcut probleme.
România se află sub avertizarea meteorologică a unui ciclon ce va aduce ploi abundente, dar și temperaturi scăzute. Județul Olt se află sub Cod Portocaliu, până la această oră nefiind înregistrate probleme.
,,Până la această oră nu au fost înregistrate situații de urgență provocate de fenomenele hidrometeorologice. Situația este monitorizată permanent, la sediul ISU Olt fiind activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Olt, format din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență provocate de inundații,, anunță ISU Olt.
În intervalul29 septembrie, ora 10.00 – 29 septembrie, ora 20.00, județul Olt se află sub COD PORTOCALIU de ploi torențiale și abundente.
,,În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp,, atenționează Administrația Națională de Meteorologie.
Pentru intervalul 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10, ANM a plasat județul Olt sub Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.
,,În cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h,, anunță meteorologii.
ISU Olt a emis mai multe recomandări populației:
-Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
– În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
– Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.