Viitura pe Dunăre va fi mai mica decât se estima inițial, transmit autoritățile, care monitorizează întregul sectorul de Dunăre care traversează România. Ieri, 23 septembrie, Prefectul Județului Olt, Ștefan Nicolae, s-a întâlnit în localitatea Islaz, județul Teleorman, cu Ministrul Apelor și Pădurilor, Mircea FECHET, care s-a aflat într-o vizită de monitorizare a punctelor critice de pe Dunăre, pe fondul creșterii debitelor fluviului.
Inundațiile provocate de apele Dunării sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală, cauzând daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri și acoperirea orașelor cu noroi. România se pregătește să facă față acestei crize, autoritățile fiind în alertă și pregătind mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situației. Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esențiale.
Una dintre acțiunile de monitorizare de ieri a vizat și zona de confluenţă a râului Olt cu fluvial. Ministrul Fechet s-a întâlnit la Islaz cu prefectul de Olt, specialiștii Administrației Naționale a Apelor Române(ANAR) și ai Departamentului pentru Situații de Urgență(DSU), reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt (SGA Olt), precum și Valentina-Veronica Mitran-Piticu, prefectul județului Teleorman.
„Aici este zona de confluență a râului Olt cu fluviul Dunărea, unde Dunărea face remu(intră pe lungimea cursului de apă al Oltului) și în cazul unui debit mai mare al apei pot apărea probleme. Pentru că localitatea Islaz se află în risc de inundații, atât din partea râului Olt, cât și din cauza remuului produs pe Olt de fluviul Dunărea, dar și combinația acestor două ape: Olt și Dunăre, colegii mei de la Apele Române sunt pregătiți pentru orice situație. În anul 2006 s-au montat hidrobaraje, s-a realizat un dig de pământ și din nisip.”, a declarat ministrul Mircea FECHET.
Potrivit specialiștilor, debitul Dunării va ajunge la intrarea în țară, în secţiunea Baziaş, la valori maxime de 9.200- 9.500 m3 /s, în intervalul 28-29 septembrie, fiind mai mult decât dublu faţă de normalul acestei perioade.
În Olt, județ dunărean, fluviul a ieșit din matcă ultimele dăți în anii 2016, 2018 și 2019, inundând lunca, pășune, culturi agricole și pădure în Corabia și Gârcov.