Vizitele regulate la dentist au un rol important în menținerea unei bune sănătăți orale, dar deseori se întâmplă să le evităm sau să le amânăm până în ultimul moment. În spatele acestei reticențe se ascund adesea o serie de mituri care ne alimentează temerile sau ne conving că nu avem nevoie de un control stomatologic. Continuă să citești pentru a afla adevărul despre câteva dintre cele mai comune mituri despre mersul la dentist!
Mitul #1: Nu trebuie să merg la dentist dacă nu am probleme cu dinții
Mitul conform căruia vizitele la dentist sunt necesare doar atunci când există probleme cu dinții este unul dintre cele mai des întâlnite și, totodată, unul dintre cele mai periculoase. Multe afecțiuni dentare pot evolua fără provoace disconfort, durere sau alte simptome evidente. De exemplu, cariile dentare în stadii inițiale pot fi aproape asimptomatice. Vizitele periodice la dentist permit depistarea la timp a unor eventuale probleme dentare și tratarea eficientă a acestora, evitând astfel agravarea lor sau potențialele complicații.[1]
În plus, vizitele regulate la dentist nu au doar un rol preventiv, ci și unul educativ. Medicul dentist poate oferi sfaturi personalizate în funcție de sănătatea orală a fiecărui pacient. Acesta poate recomanda, de exemplu, schimbarea tehnicilor de periaj sau folosirea unor produse specifice. În acest fel, pacienții pot învăța cum să își îngrijească corect dinții, contribuind astfel la prevenirea problemelor dentare.[1]
Mitul #2: Tratamentele dentare sunt dureroase
Mitul care susține că tratamentele dentare sunt dureroase este și el destul de răspândit. În trecut, într-adevăr, unele tratamente dentare erau dureroase, dar în prezent acest lucru nu mai este adevărat.
Majoritatea tratamentelor dentare pot fi efectuate fără durere datorită atât anesteziei locale, cât și tehnologiilor moderne folosite în stomatologie. Este posibil ca unele tratamente dentare să provoace un anumit nivel de disconfort, dar acesta este temporar. În plus, dentiștii pot oferi diverse soluții pentru gestionarea oricărui disconfort post-procedural, cum ar fi medicamentele pentru durere sau gheața aplicată local.
Mitul #3: Detartrajul afectează dinții
Detartrajul nu este o procedură care afectează dinții, ci un aliat important în prevenirea bolilor gingivale și a cariilor. Rolul acestei proceduri este de a îndepărta depozitele de tartru care se acumulează pe dinți și sub gingie. Aceste depozite pot duce la inflamarea gingiilor, retracție gingivală și apariția cariilor, iar singura modalitate eficientă de a scăpa de ele este prin detartraj (tartrul nu poate fi eliminat acasă, prin periaj).[2] Nu lăsa acest mit să-ți pună în pericol sănătatea orală și programează-te periodic la un detartraj la o clinică dentară în Slobozia!
Mitul #4: Tratamentul ortodontic este doar pentru copii
Tratamentul ortodontic este proces menit să corecteze poziția și alinierea dinților cu ajutorul aparatului dentar. Deși este adesea privit ca un tratament rezervat copiilor, în realitate acesta poate fi aplicat cu succes și la adulți, aducând o serie de beneficii atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Dinții aliniați corect facilitează o mai bună masticație, vorbire și igienă orală. Din punct de vedere estetic, un zâmbet armonios poate crește încrederea în sine.[3]
Mitul #5: Dinții de lapte nu trebuie tratați
Mulți părinți cad pradă mitului potrivit căruia dinții de lapte nu necesită îngrijire dentară, deoarece aceștia vor fi înlocuiți de dinții permanenți. În realitate, dinții de lapte sunt esențiali pentru dezvoltarea corectă a copilului. Ei au un rol vital în dezvoltarea vorbirii și masticarea alimentelor. Acești dinți temporari nu doar că ajută la procesul de alimentație, dar și ghidează creșterea dinților permanenți, rezervând locul acestora, astfel încât să crească în poziția corectă.[4]
Prima vizită la dentist ar trebui să aibă loc după apariția primului dinte sau înainte ca copilul să împlinească un an. Programarea unor vizite regulate la dentist încă de la o vârstă fragedă nu doar că previne problemele dentare, dar și demontează temerile legate de mersul la dentist.[4]
Miturile despre mersul la dentist pot crea anxietate și pot duce la amânarea tratamentelor necesare. Informarea corectă este primul pas către o sănătate orală optimă. Alege un dentist de încredere, comunică deschis despre temerile tale și bucură-te de beneficiile unor controale stomatologice regulate!
Bibliografie:
- „Common Questions about Going to the Dentist”, MouthHealthy – Oral Health Information from the ADA, www.mouthhealthy.org/dental-care-concerns/questions-about-going-to-the-dentist. Accesat la 4 Sept. 2024.
- “Dental Cleanings.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11187-dental-check-up. Accesat la 4 Sept. 2024.
- Connor, Elizabeth. „Braces in Adults”, Healthline, www.healthline.com/health/dental-health/adult-braces. Accesat la 4 Sept. 2024.
- „Baby Teeth”, MouthHealthy – Oral Health Information from the ADA, www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/baby-teeth. Accesat la 4 Sept. 2024.