Cultura oltenească a mai pierdut un specialist: Rada Ilie, primul etnograf al Oltului, a plecat la Ceruri. Lasă în urmă primele publicații documentate despre portul popular din Olt, după cercetări asidue efectuate în teren, în care a bătut ulițele satelor. A fost ani la rând șeful secției Etnografie a Muzeului Județean Olt, apoi al Muzeului de Etnografie Olt ce avea sediul la Casa Deleanu.
O veste tristă a fost anunțată astăzi de apropiații primului etnograf al Oltului: Rada Ilie a trecut în neființă.
,,Doamna Rada Ilie nu mai este! Am muncit împreună o viață, cu un colectiv dăruit profesiei de muzeograf și de cercetător al istoriei și culturii populare din județul Olt, dincolo de o ideologie îngustă, totalitară.
Rada Ilie a pus pe harta etnografică județul Olt, cu cele trei zone etnografice pe care le-a făcut cunoscute în urma unei minuțioase cercetări: Zona etnografică Olt, Zona etnografică Romanați, Zona etnografică Câmpia Boianului. A introdus în circuitul expozițional și științific bogăția și varietatea culturii populare, amenajând prima Expoziție de bază cu profil etnografic a Muzeului județean Olt (1970) Dar, înainte de toate a constituit patrimoniul muzeal după o amplă campanie de cercetare în teren, practic în toate localitățile județului. Astfel, a salvat piese exceptionale care dispăreau printre „vechituri”. Pentru că valoarea unui Muzeu constă în patrimoniul pe care îl deține și Rada Ilie știa foarte bine acest lucru.
Am trăit momente de bucurie profesională, de insatifacții, am râs și am plâns împreună. Eram o familie! Rămas bun, Rada Ilie! Dumnezeu să te ocrotească în Împărăția Lui!,, a transmis doctoral în istorie Aurelia Grosu, fost director al Muzeului Județean Olt și ani buni șefa secției de Istorie a muzeului.
Rada Ilie este cea care a participat în 1968 la înfiinţarea unei secţii de etnografie a Muzeului Județean Olt.
„A fost greu, nu aveam mijloc de transport, plecam cu rata, aşa-i spuneau atunci, dormeam pe la camere oficiale, dar a trebuit să batem toate coclaurile judeţului Olt. Despre Olt nu se cunoştea nimic. Pe harta etnografică a ţării era o pată albă“, declara pentru o publicație locală etnograful Rada Ilie.
După ani de muncă, s-a ajuns la mii de obiecte achiziţionate şi la publicarea de cărţi foarte bine documentate despre judeţul Olt:
- „Costumul femeiesc din zona Olt“, publicată în anuarul Muzeul Oltului (2012)
- „ Portul popular din județul Olt ” (Comitetul județean de cultură și educație socialistă Olt, 1981), volum conceput de Georgeta Stoica și Rada Ilie
- ,,Zona etnografică Câmpia Boianuluiˮ- georgeta Stoica/ Rada Ilie
- ,, Tradiții și obiceiuri în județul Oltˮ- G.Stoica/ Rada Ilie.
Domnul s-o odihnească!