Sărbătoarea iei de la Cezieni, la ediția cu numărul 40

404

La Cezieni, în Olt, a fost mare sărbătoare  duminică. Localnicii au îmbrăcat,  iarăși, ca în trecut, ia primită în dar de la părinți și bunici sau cusută de mâinile dibace ale femeilor din sat. După ce s-au înscris la concursurile privind cea mai frumoasă ie sau cea mai valoroasă cămașă populară, localnicii au ales să  se prindă în hora satuluim, în cadrul noii ediții a ,,Sărbătorii Iei”.

Sute de ii au fost scoase din lăzile de zestre la Cezieni, cu ocazii,  celei de a 40-a ediții a sărbătorii dedicate celui mai valoros articol vestimentar, element de identitate națională. Cu toții, sătenii și-au expus pe gard iile vechi sau noi, cusute de femeile din sat sau de mamele și bunicile lor, pentru a putea fi admirate. Astfel vizitatorii au putut vedea cea mai impresionantă expoziție de costum popular în aer liber.

Femeile din această comună olteană duc mai departe tradiția locului și cos an de an sute de cămăși populare. O parte dintre aceste cămăși sunt păstrate în familie, altele sunt oferite cadou sau vândute, după ce sunt prezentate în cadrul Sărbătorii iei.

În ultimul an, la Cezieni s-au cusut 153 de ii, susțin autoritățile care le-au inventariat cu ocazia acestei sărbători de caare localnicii sunt extrem de mândri.

Olga Filip, femeia care este le ajută pe femeile din Cezieni să producă adevărate bijuterii consideră că în localitate tradiția nu moare pentru că are rădăcini puternice, ce se duc spre anul 1920.

Sărbătoarea a fost inițiată atunci de principesa Brâncoveanu și reînnodată în urmă cu 45 de ani de inginerul Tudor Dănacu. Ea a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 40.

Primarul comunei Cezieni, Dănuț Gușatu este mândru de faptul că femeile din sat duc mai departe această tradiție și contribuie astfel la promovarea localității.

Alături de locuitorii din Cezieni s-a aflat, la zi de sărbătoare, senatorul Siminica Mirea, vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, viceprimarul Caracalului -Marina Samiee și fostul prefect de Olt-Florin Homoreanu.

Sărbătoarea iei de la Cezieni este una dintre cele mai vechi manifestări culturale din Olt. Ea este unică în țară și își propune să dezvăluie lumii întregi frumusețea cămășii populare românești.