Se inaugurează Muzeul de Etnografie Caracal. Casa Hagiescu a fost reabilitată cu fonduri europene

97

Primăria Caracal a salvat de la degradare o clădire de patrimoniu, donația unui mare filantrop romanațean, dându-i după 100 de ani destinația de muzeu, conform doleanței magistratului Hagiescu Miriște. Printr-un proiect cu fonduri europene, clădirea și-a recăpătat strălucirea de altădată, fiind inaugurată mâine ca sediu al Muzeului de Etnografie Caracal.

S-au finalizat lucrările de reabilitare ale casei „Hagiescu Miriște”, sediu al Muzeului de Etnografie Caracal. Proiectul „Restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea muzeului de etnografie Hagiescu Miriște, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local” , are o valoare de  6.001.186,77 lei, din care finanțarea nerambursabila este de 5.868.705,02 lei (1.262.222,83 euro). Principalele lucrări de intervenții realizate au fost: conservarea, consolidarea și restaurarea obiectivul de patrimoniu, dotări ale obiectivului de patrimoniu, amenajarea spațiului muzeal și amenajarea peisagistică a curții. Astăzi, primăria anunță inaugurarea.

,,Mâine, 7 iunie 2024, la ora 12.00, inaugurăm în mod oficial Secția de Etnografie și Istorie Urbană ”Ion Hagiescu – Miriște” din cadrul Muzeului Romanațiului. Situată în orașul nostru pe str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr. 2, clădirea monument istoric, recent restaurată cu fonduri europene, este amenajată ca un muzeu de etnografie și istorie urbană. Proprietate a magistratului Ion Hagiescu-Miriște, între 1900 – 1922, ea a fost restaurată în acea perioadă cu intenția de a deveni muzeu de artă, deoarece magistratul Hagiescu-Miriște era un iubitor de frumos și avea deja colecționate foarte multe obiecte. Începând din 7 iunie, caracalenii, iubitori de cultură, istorie și frumos, mai au la dispoziție un loc prin care să înțeleagă măreția acestor meleaguri.,, anunță administrația municipală.
“Mă bucur că am reușit să reabilităm această clădire reprezentativă pentru Caracal. Ca o dorință îndeplinită de către comunitate pentru proprietarul ei, am decis să îi dăm destinația de muzeu”, a declarat Ion Doldurea, primarul Municipiului Caracal.

 

În 1904, nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris. Printre acestea și conacul, cu destinația exclusicvă de a deveni muzeu, dar și o impresionantă colecție de artă. În 1949, când la Caracal s-a înfiinţat Muzeul Romanaţiului, 27 de tablouri din colecţia lui Hagiescu-Mirişte, semnate N. Dărăscu, Dupont, N. Grimani, O. Obedeanu, Ambrosini, Uberti şi alţi artişti plastici renumiţi, au fost expuse aici, fiind singurele obiecte de artă care s-au mai păstrat din colecţia magistratului.

Hagiescu-Miriște era magistrat de profesie, ajungând până la postul de consilier al Curții de Apel, după ce, în anul 1914, fusese Prim-președinte al Tribunalului Romanați.