Ploi, vijelii și grindină de azi până joi. Oltul, sub două coduri galbene de vreme instabilă

2072

Meteorologii anunță vremea în general instabilã de azi după-amiază și până joi, chiar vineri, cu averse însoţite de descãrcãri electrice în vestul, sudul şi centrul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. Județul Olt se află sub coduri galbene.

Ploi cu caracter torenţial, cantitãţi de apã de peste 25… 40 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare şi pe alocuri va cãdea grindinã, anunță meteorologii pentru perioada 21- 24 mai. Deși va fi cald, cu temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 20 şi 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 18 grade, vântul va avea intensificãri.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări Cod Galben, valabile și pentru județul Olt. Prima atenționare este pentru intervalul 21 mai, ora 16.00 – 22 mai, ora 10.00.

,,Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei, unde se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50…70 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp,, anunță ANM.

Cea de-a doua atenționare extinde Codul galben la mai multe județe și este valabilă în intervalul 22 mai, ora 10.00 – 23 mai, ora 10.00.

,,În Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.  Notă: Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.,, anunță meteorologii.