Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază funcționează, dă asigurări deputatul PSD de Olt Cătălin Grecu, unul dintre susținătorii acestor inițiative legislative.
Produsele alimentare românești au început să fie din ce în ce mai competitive pe piața economică națională, după ce au fost adăugate în lista produselor cu adaos limitat, ceea ce a dus la o ușoară scădere a prețurilor, cu mult sub rata generală a inflației. Potrivit deputatului Cătălin Grecu, stabilizarea prețurilor alimentare este o măsură de succes a PSD.
,,Conform INS, prețurile alimentelor au înregistrat o ușoară scădere, cu o inflație de 4,5 mult sub rata generală a inflației și în scădere față de luna ianuarie. Alimentele de bază cu adaos limitat au înregistrat scăderi semnificative, confirmând eficacitatea măsurii introduse de PSD. Aceste rezultate susțin extinderea și îmbunătățirea măsurii pentru a promova și a face mai competitive produsele alimentare românești, oferind acces la hrană mai ieftină și mai sănătoasă pentru români.
În ianuarie 2024, unele produse alimentare cu adaos limitat au înregistrat reduceri semnificative de preț în comparație cu perioada anterioară introducerii măsurii PSD:
– Făină: -31,2%
– Mălai: -26,3%
– Ulei: -17,4%
– Unt: -9,12%
– Zahăr: -7,83%
Datele mai indică o concluzie clară: specula a fost oprită, iar prețurile la alimente s-au stabilizat.,, explică parlamentarul oltean.